Likovni kritiki izbirajo
Prvo preddverje
Termini:
12. jun. 2018 –
1. jul. 2018

Vstop prost

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Likovni kritiki izbirajo

V sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov

Izbor: Meta Kordiš
Avtorja: Photonic Wall (Katja Goljat in Andrej Firm) 

Delo: Žive stene 2.1

Odprtje 12.6.2018 ob 13. uri

 

 

Katja Goljat in Andrej Firm tvorita analogen performativni tandem Photonic Wall, ki ustvarja v starih analognih fotografskih tehnikah in eksperimentira z možnostmi fotografskega medija in procesa. Raziskuje odnose in učinke manipulacij med svetlobo, fotografsko emulzijo in različnimi nosilnimi materiali. V ospredje postavlja proces nastajanja fotografije v temnici: od izbire materiala nosilca in nanašanja fotografske emulzije do osvetljevanja, izpiranja in sušenja. Eksperimentalni postopek dela v temnici je Katji Goljat in Andreju Firmu enako pomemben kot končni rezultat, saj ravno proces določa dovršenost končane fotografije. Osredotočata se tako na kemični postopek kot na svetlobni pristop nastajanja fotografije pod povečevalnikom, na tisti kratki trenutek, ko se med razvijanjem v rdeči svetlobi iz predhodno osvetljene latentne slike (negativa) izriše fotografska podoba (pozitiv). Poigravata se z diahronostjo med trenutkom svetlobe in njeno večno ujetostjo na netipičnih nosilcih.

V predstavljenih delih se dvojec ne osredotoča na fotografijo, ki bi vsebinsko in motivno odslikavala neposredne družbene stvarnosti ali socialne kritike, ki je pogosto srž sodobne fotografije, pa tudi modernistične fotografske tradicije, kjer je primarnost fotografskega procesa v objektiv ujeti želeni motiv in slediti tehničnim zakonitostim klasične fotografije. Pa vendar bi lahko fotografsko ustvarjanje Photonic Walla povezali s tradicijo modernizma v smislu avantgardne fotografske tendence eksperimentiranja s tehnikami, mediji in nosilci.

Serija razstavljenih fotografij prikazuje nizanje ponavljajočega se motiva na različnih materialih: lesu, mavčni plošči, kamenini, porcelanu in steklu. Dvojec tako raziskuje razpon materialnega eksperimentiranja in fotografskolaboratorijskega procesa. Formalna likovna pojavnost izbranega motiva se tako sama po sebi deformira zaradi reakcije emulzije na material in teksture materiala. Zato so učinki fotografskega eksperimenta haptična fotografija. Čeprav je motiv tandemu v tej seriji drugotnega pomena, saj želi, da se gledalke in gledalci  bolj kot na vsebino osredotočijo na obliko, teksturo in učinek fotografskega procesa, je vendarle izbran premišljeno. Motiv zato deluje nekoliko zagonetno, nostalgično in skrivnostno, kar pritegne pozornost.

Fotografsko ustvarjanje tandema Photonic Wall ni zanimivo le v kontekstu umetniške fotografije, temveč tudi v širšem kulturnem in družbenem kontekstu. Živimo v času poplave fotografij in njihove manipulacije, zato se je pomen besede photographia izgubil oziroma popolnoma preobrazil. Katja Goljat in Andrej Firm se vračata nazaj k jedru koncepta besede »pisanja/risanja s svetlobo« in fotografskega medija na inovativen in svež način.

 

 

Katja Goljat (1982) je študirala kulturologijo na FDV-ju in fotografijo na šoli Vrå Højskole na Danskem in na Višji strokovni šoli v Sežani. Leta 2013 je prejela prvo nagrado revije Emzin, tj. nagrada Fotografija leta. Zanima jo področje avtorsko-dokumentarne fotografije. Od leta 2014 skupaj z Andrejem Firmom pod imenom Photonic Wall razvija možnosti fotografske emulzije. Trenutno zaključuje večletno fotografsko serijo Dom pod mentorstvom Klavdija Slubana in pripravlja fotoknjigo portretov Slovenjgradčanov.


Andrej Firm (1985) je slovenski fotograf, ki živi in ustvarja v Mariboru. Deluje kot samostojen fotograf na področju fotoreportažne, dokumentarne fotografije. Raziskuje tudi področje analogne fotografije in stare analogne tehnike. Leta 2014 je postal član nevladne umetniške skupnosti in izobraževalnega laboratorija GT22 – Maribor, v katerem je ustanovil fotografsko platformo Mišnica GT22 in fotografsko temnico, ki je namenjena izobraževanju mladih in raziskovanju na področju fotografije. Skupaj s Katjo Goljat tvori fotografski tandem Photonic Wall, ki ustvarja v starih analognih fotografskih tehnikah.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0