Likovni kritiki izbirajo
Termini:
6. jun. 2017 –
10. jul. 2017
6. jun. 2017 –
10. jul. 2017
6. jun. 2017 –
10. jul. 2017
Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Cikel vizualnih postavitev

Likovni kritiki izbirajo

V sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov

Izbor: Simona Vidmar
Avtorica: Mirjana Rukavina

 

Dreams and Promises, 2017
serija fotografij, C-Print

Mirjana Rukavina je ob novi fotografski seriji v nastajanju odgovorila na tri kratka vprašanja:

Kaj te zanima pri ustvarjanju/fotografiranju? Zanima me iskanje čiste estetske forme. Zanima me, kako daleč jo je mogoče klesati, da bi delovala brezčasno, hipnotično in monumentalno. Zanima me povezovanje, soobstajanje različnih fotografskih motivov. Zanimajo me oblikovanje drame, dualizem in dialektičen pristop. Lepota in brutalnost hkrati. Dokler je lepota, je tudi upanje.

Kdo/kaj te je najbolj zaznamovalo kot avtorico? Heroičnost portretirancev/delavcev In the American West (1979–84) Richarda Avedona; histeričnost modelov modne fotografinje Inez van Lamsweerde; čistost portreta Rineke Dijkstra, vojerizem Sama Samora; bežnost mimoidočih pionirja ulične fotografije Garyja Winogranda, praznost prostorov Stephena Shoreja, osamljenost slikarja Edwarda Hopperja.

Kako se lotiš novega projekta? Nisem tip fotografa, ki ima kamero zmeraj s seboj. Nenehno opazujem ljudi na podzemni železnici, ulici ... Po daljšem opazovanju zaznam npr. določen tip človeka, ki ga potem želim fotografirati, ali odkrijem določen interier. Včasih lahko name vpliva tudi samo nekaj sekundni posnetek iz filma. Ko se mi v glavi izlušči »tisto nekaj«, se odpravim na »misijo«.

 

Serija hitrih fotografij Dreams and Promises je nastala s profesionalno kamero ali telefonom, v čakalnici urgence, na ulicah velemesta, v prostorih prestiža ali doma in predstavlja beležko trenutnih podob, ki ujamejo pozornost avtorice Mirjane Rukavina. To so podobe prevzetosti in odmika v enem, so majhni izseki lepote in sosledje nedorečenih dogodkov. Sanje in obljube je serija, ki gradi na nasprotjih, na soočanju z njimi in praznih pogledih, ter je serija, v kateri upanje umre zadnje.

 

Mirjana Rukavina,rojena v Mariboru, je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju in študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. V devetdesetih letih je s slikarstva prešla na video. Od leta 2002 se ukvarja pretežno s fotografijo, ki se pogosto prelevi v prostorske instalacije. Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter sodelovala na video festivalih. Kot rezidenčna umetnica je delovala na Dunaju in v Berlinu. Trenutno živi in dela na Dunaju.

 

(Simona Vidmar, kustosinja)

 

Komentarji | Število komentarjev: 0