Ivan Meštrović: Telesnost in erotika v kiparstvu
Nakup Galerija CD
Termini:
13. feb. 2018 –
20. maj. 2018

6, 4* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Ivan Meštrović: Telesnost in erotika v kiparstvu

V sodelovanju z Muzeji Ivana Meštrovića

»Vsa ustvarjalnost izvira iz erotike.« Ivan Meštrović

»Človeško telo je Ivanu Meštroviću glavni vir ustvarjalnega navdiha. Ne glede na slogovno opredelitev in širši tematski okvir je kipar raziskoval misterij telesa. Telesnost in erotika v kiparstvu sta izrazit segment njegovega celotnega opusa.« … »Čeprav je Meštrović včasih ekspliciten, se pravzaprav sklicuje na prvobitno človeško potrebo po ustvarjanju in nadaljevanju življenja, po doseganju večnosti. In prav to odliko mu moramo priznati – ustvarjal je za večnost.« Barbara Vujanović in Zorana Jurić Šabić, soavtorici in kustosinji razstave

»Ivan Meštrović je bil večkrat zaljubljen. Njegova slava je pritegnila pozornost in zanimanje žensk. Bil je zelo sramežljiv in je to kompenziral s svojimi kipi, skozi svojo ustvarjalnost je izražal zanos Erosa.« dr. Mate Meštrović, sin Ivana Meštrovića

Najznamenitejši hrvaški kipar Ivan Meštrović – »največji kiparski fenomen«, kot mu je že med študijem polaskal starosta modernega kiparstva Auguste Rodin –, je svoja dela trajno vpisal v kolektivni spomin treh nekdanjih skupnih držav (avstro-ogrske monarhije, Kraljevine SHS in SFR Jugoslavije), ustvarjalna pot pa ga je vodila tudi v številne evropske države in ZDA.

Orjaški kiparski opus Ivana Meštrovića ostaja pravzaprav brez primere med sodobniki njegovega časa. Še več, s svojimi monumentalnimi, zgodovinskimi in mitičnimi kiparskimi, pa tudi arhitekturnimi deli se je trajno zapisal v kolektivni spomin našega širšega kulturnega okolja 20. stoletja. Zaslovel je kmalu po prvih umetniških korakih med študijem na Dunaju, ko je njegove uspehe podprl sam Auguste Rodin kot nesporni starosta modernega kiparstva z laskavim mnenjem, da je Meštrović med kiparji preprosto »največji fenomen«. Zgodaj prepoznaven in cenjen v širšem evropskem prostoru, je samonikel slovanski genij nizal odmevne razstave v svetovnih umetniških metropolah dvajsetih in tridesetih let, vendar je v pozni življenjski dobi, po drugi svetovni vojni, njegovo delo padlo v senco pozabe. Premislek in vrednotenje je dočakalo šele v osemdesetih letih, v približno istem času, kot so na novo odkrili arhitekturno izjemnost našega Plečnika.

Ne le hrvaški, tudi tuji umetnostni zgodovinarji se strinjajo, da je Meštrović na svoji plodni ustvarjalni poti mojstrsko izklesal nekaj najlepših ženskih aktov v kiparstvu 20. stoletja, v katerih je izrazil vso svojo bujno sredozemsko čutnost. Zato razstava, ki jo napovedujemo, pomeni tehten prispevek v raziskovanju te ključne tematike v Meštrovićevem ustvarjanju.

Petintrideset let po prvi razstavi manjše plastike v Cankarjevem domu pripravljamo nov pogled na njegove mojstrovine v izvrstni postavitvi arhitekta Filipa Beusana in z diskretnim menjavanjem osvetlitve. Premierna predstavitev razstave leta 2016 v zagrebški Gliptoteki je požela velik uspeh, saj so v Meštrovićevem opusu doslej le redko obravnavali pomen golega telesa. Tokrat so razvoj te večplastne tematike v skulpturah in risbah, ki so nastajale v daljšem časovnem razponu (1903–46) raziskali kustosi Dalibor Prančević, Barbara Vujanović in Zorana Jurić Šabić.

Razstava bo obsega okoli petdeset del, kipov in risb iz zbirk naslednikov Ivana Meštrovića ter iz fundusov naslednjih muzejev: Atelje Meštrović (Zagreb), Galerija Meštrović (Split), Gliptoteka HAZU (Zagreb), Kabinet grafike HAZU (Zagreb) in Galerija umetnin (Split).


Spoštovani obiskovalci!

 

Želimo vam predstaviti vse subtilnosti Meštrovićevih del in obogatiti vidike ogleda, zato smo z oblikovanjem svetlobe ustvarili dodatno doživetje kiparskih stvaritev in iz ene razstave tako rekoč zasnovali dve enako zanimivi.

V prvem, 20-minutnem sklopu, so vse skulpture in njihovi podpisi osvetljeni s klasičnim razstavnim oblikovanjem svetlobe, v drugem, 10-minutnem, pa je izpostavljenih samo pet mojstrskih del (Vestalka, Miloš Obilić, Vdovi, Vodnjak življenja in Starka). Nato so znova osvetljeni vsi eksponati in njihovi podnapisi.


V trgovini Galerije CD je na voljo: katalog razstave v slovenskem in angleškem jeziku, publikacije o Meštrovićem delu (Rodin v Meštrovićevem Zagrebu, Meštrovićeve crikvine, DALEKI AKORDI: glazba kao inspiracija u djelima Ivana Meštrovića in druge), plakati in darilni program.

Razstava in trgovina sta odprti od ponedeljka do sobote od 10. do 19., ob četrtkih do 21., ob nedeljah in praznikih do 18. ure.

Galerija CD, 6, 4* €; popusti za organizirane skupine
 *za mlajše od 25, starejše od 65 let in upokojence


Javno vodenje po razstavi vsak četrtek ob 17. uri
Vodenje je brezplačno, vstopnina po rednih cenah (6 in 4* EUR)
Število mest na vodenje je omejeno.

Ogled razstave za organizirane skupine – obvezna predhodna prijava na kristina.jermancic@cd-cc.si ali 01/24-17-161
Prijave najpozneje dan pred želenim terminom, sicer vodenja ne moremo zagotoviti. Vodeni ogled traja od 45 do 60 minut.

 

Ogled razstave za skupine šolarjev ter mlajših od 25, starejših od 65 let in upokojence (od 10 do 30 oseb)
Vstopnica: 3 EUR/osebo
Ogled z vodenjem: 3 EUR/osebo + doplačilo 20 EUR/skupino

Ogled razstave za druge skupine (od 10 do 30 oseb)
Vstopnica: 4 EUR/osebo
Ogled z vodenjem: 4 EUR/osebo + doplačilo 20 EUR/skupino


Javna vodenja z gosti ob četrtkih ob 17. uri 

 

Javna vodstva bodo še v četrtek, 17. maja ter v soboto, 19.,in nedeljo, 20. maja, ob 17. uri. Zadnje javno vodstvo, 20. maja, bo vodil dr. Sarival Sosič

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 2

jožef žlahtič | 27.03.2018

Organiziram ogled meštrovičeve razstave za dijake SREDNJE ŠOLE JOSIPA JURČIČA IVANČNA GORICA, SKUPINA 40 DIJAKOV; DATUM: 17.4.2018; ČAS: 14,30

Organiziram ogled meštrovičeve razstave za dijake SREDNJE ŠOLE JOSIPA JURČIČA IVANČNA GORICA, SKUPINA 40 DIJAKOV; DATUM: 17.4.2018; ČAS: 14,30; VODEN OGLED RAZSTAVE IN OGLED CANKARJEVEGA DOMA Z VODSTVOM. PROSIM ZA POVRATNE INFORMACIJE IN POTREDITEV OBISKA.


Vlasta Svetina | 08.03.2018

Rezervacija za vodeni ogled

Spoštovani, danes 8.3. bi želela rezervirati vodstvo po razstavi IM za 4 osebe / upokojenci/ Hvala in lepo pozdravljeni Vlasta Svetina

Odgovor uredništva | 08.03.2018

Spoštovani, prijave niso potrebne. Lep pozdrav.