Ivan Meštrović in Auguste Rodin: francoska naveza v modernem hrvaškem kiparstvu
Nakup Konferenčni prostori M
Termini:
16. maj. 2018 19:00

5, 3* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Ivan Meštrović in Auguste Rodin: francoska naveza v modernem hrvaškem kiparstvu

Predavanje Barbare Vujanović, višje kustosinje v Ateljeju Meštrović, Zagreb, Muzeji Ivana Meštrovića

Prijateljstvo med Ivanom Meštrovićem in njegovim starejšim kolegom Augustom Rodinom je eden najpomembnejših vplivov na umetniško pot hrvaškega umetnika. Predavanje se bo osredinilo na podobnosti in razlike med kiparjema ter predstavilo njuna srečanja in korespondenco (1902–14). Opazovali bomo tudi Meštrovićevo prisotnost v francoskih umetniških krogih, sodelovanje pri razstavah Salon d'automne in Salon de la société nationale, med njegovim bivanjem v Parizu (1908–1909). Leta 1919 je sodeloval tudi pri skupinski razstavi s politično noto Razstava jugoslovanskih umetnikov, in leta 1933 v obeležje svoje petdesetletnice priredil samostojno razstavo v narodni galeriji Jeu de Paume.

S svojo poetiko – od povzemanja Rodinovega sloga in tematike, preko simbolizma in impresionizma, k razvoju prepoznavnega arhaičnega, monumentalnega sloga in Vidovdanskega cikla, do zrelega sloga neoklasicistične vrnitve k redu v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja –, se Ivan Meštrović potrjuje kot eden najodličnejših predstavnikov francoske šole v Srednji Evropi. S tem v zvezi se bo predavanje dotaknilo umetniških vzporednic z opusi kiparjev, kot sta Antoine Bourdelle, Aristide Maillol itd.

 

Barbara Vujanović je leta 2007 na zagrebški univerzi diplomirala iz umetnostne zgodovine in francoščine. Od leta 2009 deluje kot kustosinja v zagrebškem Ateljeju Meštrović (Muzeji Ivana Meštrovića). Redno objavlja ocene in članke, piše predgovore za kataloge in snuje koncepte za samostojne in skupinske razstave umetnosti 20. stoletja in sodobnosti.  Je so-avtorica Rodinove retrospektivne razstave v Zagrebu (Rodin v Meštrovićevem Zagrebu, Umetnostni paviljon, Zagreb, 2015). Na povabilo Britanskega muzeja je v okviru projekta Spotlight Tour pripravila razstavo Rodin: Rethinking the Fragment, ki bo po VB gostovala v letih 2018 in 2019.

Bila je so-kustosinja razstav Meštrović at Milles (Millesgården, Stockholm, 2013), Kiparstvo in golota – Telesnost in erotika v delih Ivana Meštrovića (Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2016) / Ivan Meštrović – Telesnost in erotika v kiparstvu (Cankarjev dom, Ljubljana, 2018).

Je avtorica projekta MEŠTART, ki se posveča novemu branju opusa Ivana Meštrovića v aktualni perspektivi sodobnih umetniških izrazov. Leta 2017 je objavila delo Meštrovićeve sledi v Zagrebu, študijo Meštrovićevih javnih skulptur, spomenikov, arhitekture ter plastike v zagrebških cerkvah in muzejih.

Udeležila se je mednarodnih konferenc o življenju in delu Ivana Meštrovića. Trenutno na zagrebški univerzi pripravlja doktorsko dizertacijo o Ivanu Meštroviću.

 

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0

Odpiralni čas razstav