Detajl v objektivu
Mala galerija
Termini:
21. nov. 2018 –
13. jan. 2019

Vstop prost

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Pokroviteljica Male Galerije: Loterija Slovenije

Detajl v objektivu

Arhitekturne atmosfere v fotografiji Braneta Žalarja

Potuje, da bi doživel druge kulture, ljudi in okolje. Kot arhitekt Brane Žalar fotografira predvsem arhitekturo, ki pa ni življenje samo, ampak bolj njegovo ozadje – oder, na katerem se življenje dogaja. Kot pri filmu ali gledališču, kjer kulisa podpira zgodbo, tudi v življenju arhitektura ustvarja ambiente in atmosfere, ki omogočajo človekovo dejavnost. V templju potrebujemo navdih, v knjižnici zbranost, v kavarni ozračje za pogovor. Arhitektura to doseže z uporabo vseh možnosti, ki jih ima na razpolago: z materiali, proporci, detajli, svetlobo itd. Vse te možnosti pa so pri različnih narodih odvisne od stvari, ki so na voljo, obrtniške tradicije, zgodovinskih okoliščin in podnebja. Te danosti so prerasle v tradicijo in sčasoma vplivale tudi na miselnost, saj se v narodovi kulturi odraža vsa njegova zgodovinska izkušnja. Ko se Žalar srečuje s tujimi kulturami, ga še posebej zanimajo njihovi detajli, materiali in tehnike, ki so najbolj zaslužni za specifične arhitekturne atmosfere. Ravno to različnost želimo doživeti, ko obiskujemo daljne dežele.

 

O avtorju
V pripravljenem izboru arhitekturnih fotografij, posnetih na številnih potovanjih, se razkrivajo dvojnost, nasprotja in hkrati prepletanje kulturnih modelov današnjega sveta: na eni strani klasična perzijska arhitektura, na drugi sodobna »evropska«. Prva govori o moškem svetu islama, drugo je ustvarila ženska, rojena v islamskem svetu (Z. Hadid), ki uspe na Zahodu s svojimi skoraj matematično izčiščenimi linijami arhitekture.

Na eni strani barvitost vzorcev, na drugi asketizem linij, tu vročina puščave, tam hlad severnih dežel ... Projekt je še v nastajanju, besedilo za razstavno publikacijo bo prispeval arhitekt Andrej Hrausky, sodeloval bo tudi pri izboru del za razstavo.

Popotnik, fotograf, arhitekt in oblikovalec Brane Žalar, rojen povsem blizu Postojnske jame v letu 1950. Po srednji gradbeni šoli se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo, kjer je leta 1976 diplomiral pod mentorstvom prof. Eda Ravnikarja. Do 1987 je bil zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Medico Engineering, pri prof. Stanku Kristlu, pozneje je bil do 2016 zaposlen kot grafični oblikovalec v Cankarjevem domu.

Leta 1979 je sodeloval na vsejugoslovanskem arhitekturnem natečaju za Športno-rekreacijski kompleks Kolašin, Črna gora, kjer je prejel drugo nagrado, in 1986 s skupino kolegov na vsejugoslovanskem arhitekturnem natečaju za Vojno-medicinski kompleks v Zagrebu, kjer so prejeli tretjo nagrado. Še kot študent je nabiral prvo fotografsko znanje v Foto grupi ŠOLT, pod vodstvom Oskarja Karla Dolenca. Poleg Evrope je po dolgem in počez prepotoval ZDA, srednjo in jugovzhodno Azijo, Hongkong, alžirsko Saharo, Iran, Ukrajino. Fotoreportaže objavlja v revijah Putovanja za dvoje, Gea, Mladina, njegove fotografije pa so bile objavljene tudi v revijah Spiegel on Line, Landscape Photography Magazine, Photoburst, Photography Bay. Doslej je Žalar nanizal že vrsto samostojnih razstav.

 

Komentarji | Število komentarjev: 1

Matija | 12.12.2018

ni bed

tale razstava ni bla bed ejtega

Odpiralni čas razstav