Po sledeh Majev z moderno tehnologijo
Nakup Kosovelova dvorana
Termini:
30. nov. 2017 19:30

8, 6*

9. jan. 2018 20:30

8, 6*

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Po sledeh Majev z moderno tehnologijo

Ponovitev predavanja dr. Ivana Šprajca zaradi velikega zanimanja

Arheološke terenske preglede, ki jih avtor že vrsto let vodi v osrčju polotoka Jukatan, je letos nadaljeval na vzhodu mehiške zvezne države Campeche, v severnem delu neposeljenega in zaščitenega naravnega parka Calakmulska biosfera, kjer je njegova ekipa v letih 2013 in 2014 odkrila Chactún, Tamchén in Lagunito, tri večja mestna središča kulture Majev. Tokrat je terensko delo temeljilo na eni najbolj učinkovitih tehnik daljinskega zaznavanja. S pomočjo natančnega modela reliefa, izdelanega na osnovi letalskega lidarskega (laserskega) skeniranja, ki je obsegalo dvesto kvadratnih kilometrov s tropskim gozdom prekritega območja, so se arheologi podali v okolico omenjenih najdišč. Ozemlje je bilo od propada klasične kulture Majev, okoli leta 1000, skoraj povsem zapuščeno, pred tem pa izredno gosto poseljeno, o čemer pričajo ne le ostanki naselij z večjimi in manjšimi stavbami in kamnitimi spomeniki, temveč tudi kamnolomi, ceste, rezervoarji za vodo, terase in drugi sledovi posegov v naravno okolje, povezanih z intenzivnim poljedelstvom.

 

 

Vabimo vas k branju intervjuja Vesne Milek z dr. Ivanom Šprajcem, objavljenim v Sobotni prilogi Dela 21. 10. 2017:  
Mistike tu ni, tudi skrinje zaveze ne iščemo. Romantika pa je
Dr. Ivan Šprajc o novih odkritjih v osrčju Yucatána, o templjih, bogovih, žrtvovanju Majev in o koncu sveta.
Vesna Milek

Seveda bi raje delala intervju z njim med eno od arheoloških odprav v osrčje Yucatána, najraje tik po tem, ko se po tednih krčenja poti skozi džunglo odprejo ruševine mesta majevske civilizacije. A tudi dolg pogovor v njegovem kabinetu na ZRC SAZU je sprožil občutek, da si vstopil v film, v katerem si mož s širokokrajnim klobukom in mačeto v roki utira pot skozi pragozd, dokler se izpod rastja ne pokažejo majevski templji.

Ivan Šprajc, strokovnjak za majevsko arheologijo in mezoameriško arheoastronomijo, že od leta 1996 vodi raziskave v osrčju Yucatána, velikokrat je eden prvih, ki vstopi v ostanke majevskih palač ali v templje, kjer so pred 1500 leti izvajali obrede majevski svečeniki in vladarji. V letih 2013 in 2014 je njegova ekipa v severnem, arheološko povsem neznanem delu neposeljene in s tropskim gozdom preraščene Calakmulske biosfere odkrila tri velika urbana središča kulture Majev. Zaradi monumentalnosti arhitekture in reliefno obdelanih kamnitih spomenikov s hieroglifskimi napisi so vzbudila veliko pozornost svetovne javnosti.

Ivan Šprajc, strokovnjak za majevsko arheologijo in mezoameriško arheoastronomijo Foto: osebni arhiv

Je predstava, kako si z mačeto krčite pot po džungli, škorpijoni, kače, vročina, nemogoče razmere, in potem se nenadoma odpre pogled na – majevsko mesto, žrtvene kamne, kamnite stele, preveč romantična?

Ne, zakaj preveč (nasmešek)? Če ne bi bilo romantično, najbrž ne bi več tega počeli.

Več >>

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0