Katja Krasko Štebljaj: Izgorelost – ko v telesu zmanjka »elektrike«
Nakup Linhartova dvorana
Termini:
11. jun. 2018 18:00

10 EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Pozitivna psihologija

Katja Krasko Štebljaj: Izgorelost – ko v telesu zmanjka »elektrike«

Že Charlie Chaplin je verjel, da človek ni stroj. Smo bitja z omejitvami. Preveč nečesa ni dobro in vsaka dejavnost potrebuje počitek. Če se tega ne zavedamo, sprva utrujenost, nato dolga leta izčrpanosti, lahko pripeljejo do izgorelosti in zadnjega uničujočega stadija – adrenalnega zloma.
Izgorelost, ena najbolj nerazumljenih bolezni, je tako ena od oblik protesta proti neravnovesju v organizmu. Ta se namreč upira našemu »neravnovesju«, vedenju, stališčem in načinu življenja ter nam tako sporoča, da mu to, kar počnemo, ali način, kako to počnemo, ni všeč. Tako se organizem sporazumeva z nami. 

Na predavanju bomo ozavestili, kako prepoznati dejavnike, ki vplivajo na nastanek izgorelosti, in kako lahko, če telesu pravočasno prisluhnemo, napredovanju izgorelosti do adrenalnega zloma pristrižemo krila.

Če pa pri tem nismo uspešni, lahko telo dolgoletnemu psihofizičnemu in čustvenemu izčrpavanju ter neodločnemu postavljanju meja odločno reče NE in izklopi elektriko. Znajdemo se v adrenalnem zlomu, iz primeža katerega nas vodi pravi vzdržljivostni maraton uvidov, korenitih spreminjanj navad, mišljenj, prepričanj in zunanjih dejavnikov, ki so privedli v izgorelost, in še zdaleč ne le tek na kratke proge. Zdravil za izgorelost prav tako ni. A kot je zapisal Konfucij: Ni pomembno, kako hiter si; pomembno je, da se ne ustaviš. Z izgorelostjo ne dobiš nobene medalje za delavno, predano preteklost, temveč samo hudo lekcijo učinkovitega upravljanja dragocene osebne energije. In prav ključ, pot do slednjega bo temelj predavanja Katje Krasko Štebljaj.

 

Katja Krasko Štebljaj
Do svojega adrenalnega zloma je vodila službo za odnose z javnostmi. Kot strokovnjakinja za to področje je vzgajala nove generacije komunikatorjev na London School of Public Relations, bila strastna rekreativna športnica in z družino največ časa preživljala povezana z naravo. Sedaj se ozira nazaj le toliko, da ne ponavlja istih napak. Kot komunikatorka, priznava, je namreč zatajila prav pri ključnem komuniciranju – notranjem dialogu, sicer pa se poskuša izviti iz primeža izgorelosti, mehča svoje robove in sestavlja zloženko novega, upočasnjenega življenja.

Postala je glas izgorelosti – tega sindroma 21. stoletja in je ustanoviteljica podporne skupine Izgorelost in pot k sebi, kjer sočutno deli znanje ter svoja spoznanja (in zablode) na področju izgorelosti. Poslanstvo vidi v ozaveščanju, da ima telo s svojo najvišjo obliko inteligence svoje omejitve in verjame, da nujno potrebuje ravnovesje med aktivnostjo in pasivnostjo, med dejavnostjo in počitkom.

Negovati samega sebe in ne iskati moči v pretiranem delovanju sta novi vodili Katje Krasko Štebljaj, kajti, kot verjame, največja super moč izhaja iz ravnovesja, umiritve in nas samih. Tako se dandanes intenzivno potaplja v svet knjig, meditacije in joge.

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0