ETIKA IN NOVINARSKE TEHNIKE V DIGITALNI ERI
Kosovelova dvorana
Termini:
11. okt. 2017 19:00

Brezplačne vstopnice

Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.
Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

ETIKA IN NOVINARSKE TEHNIKE V DIGITALNI ERI

Domenico Quirico (Italija) in Ervin Hladnik Milharčič (Slovenija)

Srečanje bo v italijanskem jeziku s simultanim prevodom v slovenščino.

Poročevalec s kriznih območij: pogled v prvi osebi. Od sirije do severne afrike, od vojn našega časa do migrantske krize

V sklopu sodobnega družbenega in kulturnega konteksta, zaznamovanega s kapilarnim širjenjem informacijskih mrež, digitalnih socialnih omrežij in možnosti dostopa do informacij v kateremkoli delu dneva za vse večje število ljudi si postavljamo vprašanje, kako se je spremenila vloga profesionalnega novinarja. Kakšen tip dodane vrednosti lahko še vedno ponudijo časopisi v tiskani obliki ter kakšen je njihov odnos do spleta in televizije?

Specifične novinarske tehnike, etični izzivi, ki jih dandanes predstavlja poklic, in problem zanesljivosti virov so tematike, obravnavane v ciklu srečanj, ki jih v sodelovanju pripravljata Cankarjev dom in Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji. Urednika cikla sta Stefano Cerrato (vodja Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji) in Valerio Fabbri (dopisnik italijanske tiskovne agencije ANSA iz Ljubljane).

V sklopu niza srečanj, ki se bodo začela oktobra in nadaljevala decembra 2017, se bodo priznani italijanski novinarji v pogovoru soočili s slovenskimi kolegi in izmenjali izkušnje, pridobljene »na terenu«.

 

Prvo srečanje iz cikla Etika in novinarske tehnike v digitalni dobi, na katerem bo Ervin Hladnik Milharčič intervjuval Domenica Quirica, bo posvečeno delu poročevalca s kriznih območij.

 

Domenico Quirico je eden najpomembnejših mednarodnih vojnih poročevalcev. Pri časopisu La Stampa iz Turina piše in vodi zunanje uredništvo. Novinarske izkušnje je nabiral v Afriki in arabskih deželah, za katere je postal poznavalec. Pogosto je poročal tudi o migrantskih tokovih iz Severne Afrike. Aprila 2013 je novinar odpotoval v Sirijo, kjer je bil v predmestju Damaska ugrabljen in v ujetništvu preživel 152 dni. Na podlagi te izkušnje je napisal knjigo Il Paese del male (2013). K isti tematiki se je vrnil v knjigi spominov Ombre dal fondo (2017). 

Ervina Hladnika Milharčiča slovenski javnosti ni treba posebej predstavljati. Od leta 1991 je bil vojni dopisnik s Hrvaškega in Bosne. Zatem je delal na Bližnjem vzhodu, najprej kot poročevalec iz Kaira in nato iz Jeruzalema. Leta 2000 je postal Delov dopisnik iz ZDA. Od 2004 do 2006 je vodil Sobotno prilogo Dela, trenutno pa piše za ljubljanski Dnevnik.

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0