Čebelji svet (Bee World)
Termini:
14. maj. 2018 –
20. maj. 2018

Čar lesa, vstop prost

Do 19. ure.

21. maj. 2018 10:00

Svetovni dan Čebel, vstop prost

Do 19. ure.

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Čebelji svet (Bee World)

Poletite v svet čebel s pomočjo interaktivnega paviljona

V paviljonu obiskovalci interaktivno doživijo svet čebel. Z virtualnimi VR-očali si lahko ogledajo filme iz čebeljega sveta, posnete v 360-stopinjski tehnologiji, si približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo njihovo meditativno brenčanje ter vonjajo propolis. Najmlajši lahko spoznavajo lepote Slovenije s perspektive čebele, na vgrajenih monitorjih pa si ogledajo zanimive posnetke o čebelah in njihovem življenju, o slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V živo lahko spoznavajo tudi slovenske medovite rastline, ki krasijo paviljon.

Ta je v obliki kupole iz lesenih šestkotnikov v obliki satovja, premera 6 m in višine 3,5 m, ki ga nadgrajujejo ilustrativne fotografije, video posnetki in drugo gradivo o čebelah. Paviljon, ki združuje najnovejši tehnološki napredek in slovensko znanje, je bil prvič predstavljen javnosti na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob 25. zasedanju Odbora za kmetijstvo septembra 2016. Nato je gostoval v številnih prestolnicah po vsem svetu – na sejmu Agra Slovenija, na sedežu Evropske komisije v Bruslju v Belgiji, kongresu Apimodije v Istanbulu v Turčiji, na mednarodnem sejmu vina in žganih pijač v Hongkongu ter v Združenih narodih v New Yorku v ZDA. 

Paviljon Čebelji svet je namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu – torej preprečevanje lakote ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Bil je osrednji element informiranja javnosti o pobudi Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel.

 

Cankarjev dom program na svetovni dan čebel  pripravlja v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mestno občino Ljubljana, Veleposlaništvom Švice v Republiki Sloveniji in družbo BTC d.d.

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0