Več kot med (More Than Honey)
Nakup Kosovelova dvorana
Termini:
21. maj. 2018 19:00

Brezplačne vstopnice

Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.
Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Ob svetovnem dnevu čebel

Več kot med (More Than Honey)

Režija: Markus Imhoof

Švica, Nemčija, Avstrija, 2012, 90', DCP  

Uvodni napisi pravijo, da bi na svetu izginilo tretjino hrane, če bi nenadoma pomrle vse čebele, ki oplajajo rastline. Iz te iztočnice se Imhoof odpravi najprej v Švico, pozneje pa še v Kalifornijo, kjer analizira položaj v modernem čebelarstvu, ki s tistim izpred petdesetih let nima nič več skupnega. Danes čebelarji čebelje družine z vlačilci selijo od ene do druge plantaže, jih umetno razmnožujejo in temu primerno usmerjajo. Medtem na drugem koncu sveta, v gorski Švici, spremljamo idilično podobo malega, ostarelega čebelarja, ki ne nasprotuje moderniziranju čebelarstva, kaj pretirano pa tudi ne eksperimentira. Gre za trezno razčlenitev problema, ki se ga ljudje povečini ne zavedajo, za nasprotje modernim kričečim ameriškim dokumentarcem, ki histerično napovedujejo apokalipso in odštevajo ure do »konca sveta«.

 

Pogovor pred projekcijo
Sodelujejo: mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; dr. Peter Kozmus, predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano in podpredsednikom mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA; Franc Petrovčič, začetnik in pobudnik urbanega čebelarstva v Ljubljani, Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar; Maruška Markovčič, Oddelek za varstvo okolja, Odsek za razvoj podeželja MOL

 

Cankarjev dom program na svetovni dan čebel  pripravlja v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mestno občino Ljubljana, Veleposlaništvom Švice v Republiki Sloveniji in družbo BTC d.d.

 

 

»Ded je bil čebelar. Imel je velik sadovnjak in sadno grmičevje. Hči in zet znanstveno proučujeta čebele, zato o njih zelo veliko vem. Vendar slehernik ne ve, da je tretjina živil pogojena z obstojem čebel. Verjamem v Einsteinovo reklo 'Štiri leta za zadnjo čebelo bo izumrlo človeštvo'. Prikazuje, kako pomembne so čebele v naravnem sistemu kot opraševalke vseh rastlin, ki jih potrebujemo za preživetje. V Švici so opazili 70-odstotno zmanjšanje števila čebel, v Ameriki in Nemčiji 30-odstotno. Težava postaja pereča.« (Markus Imhoof)

Markus Imhoof – filmografija (izbor)
Die Reise (1986, igrani); Le film du cinéma suisse (1991); Der Berg (1992, igrani); Flammen im Paradies (1997, igrani); Eldorado (2018)

 

Komentarji | Število komentarjev: 0