Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja
Nakup Kosovelova dvorana
Termini:
12. sep. 2018 20:00

Brezplačne vstopnice

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavni pokrovitelj festivala Cankar o Cankarju

Dan odprtih vrat Cankarjevega doma

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja

Animirani dokumentarec o Ivanu Cankarju

Ivan Cankar že za življenja velja za razvpitega umetnika. Nikoli ni tiho, rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno. Večno v dolgovih, večno brez denarja, ki si ga kar naprej sposoja, moleduje za honorarje, največkrat za knjigo, ki je še ni napisal. Tako o Cankarju akademiki in doktorji, literarni zgodovinarji, jezikoslovci ... In tukaj so še njegove ženske. Ivan Cankar, naš prvi profesionalni pisatelj, ki je napisal naravnost enciklopedičen prikaz značaja Slovencev (tudi z današnjimi ne bi bil zadovoljen!) - Kurenta. Poetično, zanosno in z vso ljubeznijo do tega koščka raja na zemlji napisano knjigo o umetniku, kakršen je bil od nekdaj, je in bo. Zato je večen – Cankar.

Film nam skozi pripovedko Kurent, ki jo je Cankar napisal v istem času kot Hlapce, prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju pa nam pripovedujejo akad. France Bernik, književnica Alenka Puhar, Dr. Manca G. Renko, Dr. Mateja Ratej in mnogi drugi poznavalci njegovega izjemnega opusa. Odlomke iz pripovedke Kurent interpretira Jurij Souček.

Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred in takoj po koncu prve svetovne vojne, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena. Film je nastal po scenariju uveljavljenega pisatelja in scenarista Matjaža Pikala ter v režiji priznanega filmskega dokumentarista Dušana Moravca.


Glavni lik v celovečernem dokumentarnem filmu je Ivan Cankar, naš prvi profesionalni pisatelj. Javni intelektualec, ki ni nikoli tiho. Rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno, ker so etično vprašljivi. Večni upornik, večno v dolgovih, večno brez denarja, ki si ga kar naprej sposoja, moleduje za honorarje, največkrat za knjigo, ki je še ni napisal. Da bi prišel do njega, prodaja svoje risbe in rokopise. Nemalo denarja požene po grlu. In tukaj so še njegove ženske, fiktivne in resnične. V literaturi jih povzdiguje, v življenju zaničuje. Od njih beži, kot beži od odgovornosti. Odgovoren je samo za svoje fiktivne like. Umetnik pač. Tako kot  Kurent, mitološko bitje - glasbenik, ki proda dušo hudiču -, kar po smrti postane tudi Cankar. Mit. Cankar že za življenja velja za vrhunskega umetnika, kar je tudi Kurent – kadarkoli se oglasi njun genij, so ljudje očarani. Pa tudi zgroženi, sploh, ko se streznijo. Cankar Kurenta napiše v Sarajevu, komaj nekaj let pred atentatom na prestolonaslednika habsburške monarhije. Kurentova usoda, usoda umetnika nasploh - preganjanega, zaničevanega, nerazumljenega, podobno, kot je to danes -, preganja Cankarja vse življenje. To se simbolično konča z razpadom Avstro-Ogrske in ustanovitvijo Jugoslavije. Doleti ga smrt nevredna velikega pisatelja. Začne se mit o Cankarju.

 

Ustvarjalci
Režiser. Dušan Moravec
Scenarist: Matjaž Pikalo
Direktor fotografije: Matjaž Mrak
Maskerka: Anita Ferčak
Kostumografinja: Zarja Predin
Avtorica risanih delov: Anka Kočevar
Montažer: Jurij Moškon
Avtor glasbe: Dejan Učakar
Producent: Matjaž Mrak
Produkcija: Friendly Production
Koprodukcija: RTV Slo, Vertigo in ŠKUC
Dolžina filma: 80 minut
Distribucijski format: DCP

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 1

mia | 19.08.2018

vstopnice

Kako pridem do brezplacnih vstopnic....12.sept. Cankar.....