CANKAR
Nakup Linhartova dvorana
Termini:
27. sep. 2018 20:00

6, 5'30* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavni pokrovitelj festivala Cankar o Cankarju

Naši filmi doma

CANKAR

Celovečerni dokumentarno-igrani film o Ivanu Cankarju

Film z delovnim naslovom Cankar odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju.

Cankar je večino del ustvaril v dunajskem delavskem predmestju Ottakring, kjer je pri družini Löffler najel majhen kabinet. Sprva se je približal svoji gospodinji, čez nekaj let pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tu se je izoblikoval kot socialni demokrat in besedila prežema boj zoper krivice in hipokrizijo meščanske družbe. Cankarjevi interpreti so se v vseh obdobjih trudili, da bi zmanjšali moč njegovih političnih sporočil, zato so poudarjali predvsem dogodivščine iz njegove mladosti, ljubezen do matere in hrepenenje.

Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100-letnici njegove smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah na njegovi življenjski poti. V igranih prizorih pa je v fragmentih prikazano pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del.

Scenarij in režija: Amir Muratović
Direktor fotografije: Rado Likon
Scenograf: Andrej Stražišar
Kostumografka: Marta Frelih
Kreatorka maske: Eva Uršič
Montažerja: Amir Muratović in Janez Bricelj

Avtor glasbe: Tim Žibrat
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Peter Gruden
Produkcijska hiša: Cebram
Koproducent: RTV Slovenija
Finančna podpora: Slovenski filmski center

Igrajo: Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh, Katarina Kresitschnig, Lucia-Maria Kresitschnig, Jaka Lah, Urška Taufer, Nina Rakovec, Luka Cimprič, Robert Prebil, Uroš Kaurin, Mitja Manček, Matej Recer, Sara Dirnbek, Patrizia Jurinčič

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0