Bojevnica (Kona fer í stríð)
Nakup Kosovelova dvorana
Termini:
31. dec. 2018 20:00

15 EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Bojevnica (Kona fer í stríð)

Režija: Benedikt Erlingsson

Islandija, Francija, Ukrajina, 2018
DCP, barvni, 101'

Scenarij: Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson
Fotografija: Bergsteinn Björgúlfsson        
Glasba: Davíð Þór Jónsson
Montaža: David Alexander Corno
Igrajo: Halldóra Geirharðsdóttir (Halla, Ása), Jóhann Sigurðarson (Sveinbjörn), Juan Camillo Roman Estrada (Juan Camillo), Jörundur Ragnarsson (Baldvin), Solveig Arnaldsdottir, Helga Braga Jónsdóttir (zaporniška paznica), Charlotte Bøving (ženska v posvojitveni agenciji), Iryna Danyleiko (pevka v ukrajinskem zboru)
Festivali, nagrade (izbor): Cannes 2018 – Teden kritike, Sydney 2018

 

Navdihujoča zgodba o ženski, ki v skrbi za ohranitev neokrnjene islandske narave drzno bije bitko proti industriji aluminija.

Halla je petdesetletna ženska neodvisnega duha, ki za kuliso dnevne rutine živi dvojno. Na skrivaj je namreč tudi okoljevarstvena aktivistka, ki jo ljudje poznajo zgolj po vzdevku »Ženska z gore«. Halla se bori proti lokalni industriji aluminija. Njena dejanja postajajo vse drznejša, saj ji uspe zaustaviti pogajanja med islandsko vlado in korporacijo, ki gradi novo talilnico. Ko pa začne načrtovati svoj največji podvig, prejme pismo, ki spremeni vse. Njeno prošnjo za posvojitev otroka so končno odobrili in zdaj jo v Ukrajini čaka majhna deklica. A preden bo opustila svojo vlogo rešiteljice islandske narave, bo izvedla še en, zadnji podvig in s tem industriji aluminija zadala usodni udarec.                                                    

 

»Film naj bi bil junaška pripovedka, umeščena v naš svet neposredne grožnje. Junaška pripovedka, predstavljena kot dogodivščina. Resna pravljica, povedana z nasmehom. Naša junakinja v tem svetu deluje kot nekakšna Artemida, zaščitnica nedotaknjenega in divjega. Soočena s hitro spreminjajočim se planetom sama prevzame vlogo rešiteljice matere Zemlje in njenih prihodnjih generacij.« (Benedikt Erlingsson)

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0