20. Festival dokumentarnega filma
Termini:
14. mar. 2018 –
21. mar. 2018

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Generalni pokrovitelj festivala

V sodelovanju z

20. Festival dokumentarnega filma

Vpogled v raznovrstno svetovno produkcijo dokumentarnega filma, predavanja, pogovori z ustvarjalci, filmske delavnice, ...

20 let pričevanj

V letu 2018 bo FDF, ki je edini redni in dolgoletni tovrstni dogodek v Sloveniji, obeležil jubilej, 20-letnico. FDF je izšel iz sekcije v okviru LIFFE, po letu 1998 pa je v Cankarjevem domu zaživel kot samostojen festival, ki se je širil, nadgrajeval in razvijal.

Že dvajset let zapored prinaša FDF raznovrsten vpogled v dogajanje in produkcijo sodobnega dokumentarca, ki z aktualno obravnavo družbenih in političnih problemov posega v vse pore življenja. Dokumentarni filmi so se v kontekstu množične kulture močno dvignili po letu 2000, ko so iz tedaj specializirane, nišne filmske estetike, postale globalno prepoznavn filmska oblika, predvsem po zaslugi bolj komercialno zastavljenih ameriških in zahodnoevropskih produkcij. Ker družbenokritični dokumentarci najbolj prepričljivo »cvetijo« v kriznih časih, ki smo jim zavoljo vse številčnejših mednarodnih sporov in gospodarske krize priče v zadnjih letih, so festivali filmskega dokumentarca postali množično zastopani in tako rekoč enakovredni festivalom generalnega tipa.

Leta 2009 je bil del FDF prvič tudi tekmovalni spored, ki je postal stalnica festivala; izbor tekmovalnih dokumentarnih filmov se bo tudi v prihodnje navezoval na temo človekovih pravic. Nagrado podeljuje Amnesty International Slovenija, s katero FDF plodno sodeluje od leta 2010.

Festival bo tudi v letu 2018 potekal na treh prizoriščih, v Kosovelovi dvorani CD, Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Pospremile ga bodo stalne obstranske dejavnosti, pogovori z gosti, filmska delavnica ter mednarodni seminarji in predavanja (okviru EU programa Media).

Kosovelova dvorana, Kinodvor, Slovenska kinoteka

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0