Termini:
30. okt. –
20. jun.

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavni pokrovitelj festivala

Festival Cankar o Cankarju

Leta 2017 smo se posvečali Levu Tolstoju, velikanu svetovne literature, 2018 pa bo v znamenju 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Kakšen je naš odnos do njegove literarne zapuščine? Kako ga doživljamo kot osnovnošolci? Ali ostaja naš sopotnik tudi pozneje? Brez Cankarjevih dram si ni mogoče predstavljati repertoarjev slovenskih gledališč. Za narodov blagor, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Kralj na Betajnovi in Hlapci vsakič znova zaživijo kot zgodbe našega časa in priložnost za velike vloge izjemnih slovenskih igralcev. Koliko pa še prebiramo kratki roman Hiša Marije Pomočnice, Podobe iz sanj ali Erotiko? Kaj se s Cankarjem dogaja v znanstvenem raziskovanju, predvsem slovenistiki in primerjalni književnosti? So kompleksnost pisateljevega življenja, njegov svetovni nazor in politični angažma še vedno izziv tudi za znanost? Smo prehitro zadovoljni z nekaj anekdotičnimi utrinki o suhih hruškah, skodelici kave in navezanosti na mater?

Dogodki, vpeti v festival Cankar o Cankarju, bodo iskali odgovore na številna zanimiva vprašanja. Začeli bomo z veliko gledališko koprodukcijo Pohujšanje v dolini šentflorjanski, festival pa sklenili s slovesnim junijskim odprtjem razstave v Mestnem muzeju Ljubljana o pisateljevi življenjski poti in njegovem času, v Galeriji CD pa o filozofskih in literarnih vplivih na njegovo delo, ki potrjujejo, da v resnici lahko govorimo o pomembnem srednjeevropskem ustvarjalcu v sozvočju z najbolj aktualnimi vplivi.

 

V sodelovanju z MGML – Mestnim muzejem Ljubljana, Narodno in univerzitetno knjižnico,  Slovenskim gledališkim inštitutom, SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim, ALUO, AGRFT in drugimi partnerji

 

Ivan Cankar ... in njegova pravica
iCankar
CANKAR STRIP
Iz lepih časov (1898–1907)
Ivan Cankar
Komentarji | Število komentarjev: 0

{{----}}