Festival  Cankar o Cankarju
Termini:
1. jan. 2018 –
1. jan. 2019

Glavni pokrovitelj festivala Cankar o Cankarju

Festival Cankar o Cankarju

Ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

V Cankarjevem letu

 

»Moje delo je knjiga ljubezni.« (Ivan Cankar)

 

Pred približno štirimi desetletji, ko so naši predhodniki razmišljali o tem, po kom poimenovati novi kulturni in kongresni center v srcu Ljubljane, menda ni bilo niti kančka dvoma, kdo naj bi bil naš boter. Tako smo ob Prešernovi cesti dobili Cankarjev dom. Oba velikana slovenske književnosti bdita nad nami, ko iz leta v leto tkemo vsakič nove umetniške programe, njihove vsebine pa se kot svilene niti spletajo v čudovite preproge, na katerih letimo v svetove, ki se nam odstirajo kot čudežne pokrajine.

2018 je Cankarjevo leto. Spominjamo se 100. obletnice pisateljeve smrti. Čeprav misli na smrt v naši kulturi nikoli ne spremlja občutek lepega, jo v tem primeru vendarle razumemo kot slavljenje življenja, ki se je sicer izteklo, a za seboj pustilo duhovne zaklade v drami, prozi in liriki.

Cankar nas vsako sezono s slovenskih odrov nagovarja kot iskriv dramatik, najrazličnejši režiserji, igralci in njihovi umetniški sodelavci nas vedno znova z neskončno domiselnostjo soočajo z zagatami našega bivanja v skupnosti, ki ima očitno podobne ali sorodne posebnosti, kot jih je imela v časih, ko je Ivan Cankar držal svoje neprizanesljivo, pa tudi satirično pero. Kaj pa se danes dogaja z njegovo prozo in poezijo? Ali ostajata naši spremljevalki tudi, ko zapustimo šolske klopi? Koliko tehtnega pravzaprav vemo o Cankarju? Smo pogled nanj zožili na nekaj vsesplošno znanih žalobnih anekdot?

Verjamemo, da bo naš program, ki smo ga poimenovali Cankar o Cankarju, razširil obzorja in pokazal, da je Cankar pomemben srednjeevropski avtor, ki je ustvarjal v sozvočju z najbolj aktualnimi literarnimi in umetniškimi tokovi svojega časa, predvsem pa da ostaja naš sodobnik in sogovornik. Takšna je usoda velikanov parnasa.

Ko razmišljam o Cankarju in njegovem življenju, me globoko presune misel, da je hodil po trnju in se kljub temu dotaknil zvezd.

 

Uršula Cetinski,
generalna direktorica Cankarjevega doma

 

V sodelovanju z MGML – Mestnim muzejem Ljubljana, Narodno in univerzitetno knjižnico,  Slovenskim gledališkim inštitutom, SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim, ALUO, AGRFT in drugimi partnerji

 

Komentarji | Število komentarjev: 0