Bi flamenko
Termini:
9. feb. 2018 –
13. feb. 2018

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

V sodelovanju s

Generalni pokrovitelj festivala

S podporo

Festival

Bi flamenko

Mednarodni bienalni festival flamenka

V sodelovanju z Flamenko bienale, Nizozemska

Flamenko kot žanr ali umetniška zvrst in tudi kot način bivanja še kako živi. Njegovi ustvarjalci so neskončno daleč od zgolj poustvarjanja okostenelih ter s prahom zgodovine prekritih glasbenih in plesnih oblik. Flamenko je tok, ki ga napajajo sodobne in sorodne ustvarjalnosti, obenem pa je tudi sam navdih.

Na mednarodnem bienalnem festivalu Bi flamenko, ki ga pripravljamo v sodelovanju z festivalom Flamenko bienale iz Nizozemske se bo tradicija mešala s sodobnim, z urbanim, klasični flamenko koraki se bodo združevali s povsem modernimi plesnimi, elektronski biti bodo posegli v utečene melodije klasičnih inštrumentov, z mediteranskim temperamentom pa se bodo prepletali arabski in afriški ritmi. 

Osrednja gostja festivala bo trenutno največja zvezda flamenka, plesalka in koreografinja Rocío Molina, s projektom Padec iz raja. Projekt je temperamentna in z vrhunskim plesom začinjena zgodba, v kateri se mešajo tradicionalni koraki flamenka, električne kitare, rockovski bobni, petje jeznih moških ter ples občutljive in izjemne ženske.

Naravnost ven je naslov dueta v katerem se plesalka Sara Cano in pevec Alberto Fuentes podajata na neizčrpno potovanje po različnih plesnih tradicijah, od Azije do Južne Amerike, vse skupaj pa zgostita v enkraten in redko ponovljiv odrski utrip. Projekt Bagatela odlične plesalke Ane Morales je zlitje elektronske glasbe in sodobnega flamenka, v katerem tradicionalne inštrumente zamenjajo računalniško programirane zvočne krajine.

Gostili bomo premiero projekta domače flamenko ustvarjalke. Firebird, križanec metalskega koncerta in flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki, je prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Predin Pandur ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno najuspešnejše metal skupine Noctiferia.

V glasbenem delu se predstavljajo zasedbe, ki spajajo tradicionalni flamenko s prvinami jazza in perzijske klasične glasbe.

Projekt Qasida, izjemna glasbena povezava med mlado seviljsko kantaoro Rosario »La Tremendito« in njenim iranskim kolegom Mohammadom Motamedijem, preučuje korenine flamenka v bogatih, raznovrstnih poetičnih pesmih in improvizacijah Motamedija, vzhajajoče zvezde perzijske klasične glasbe in sijočega utelešenja obnovljene tradicionalne glasbe. V rahločutnih, tekočih baladah spaja subtilne novosti in stoletno tradicijo.

Na uvodni večer festivala bo nastopil Diego Carrasco Family Band. Diago Carrasco za petje pomeni isto kakor Israel Galvan za flamenko ples, pod njegovim vodstvom je cela generacija umetnikov flamenko pripeljala v jazz, pop in rock, ne da bi pri tem trpela tradicija. Fenomen jazz flamenka, glasbenik Alfonso Aroca, ki bo festival tudi zaključil, je flamenko popeljal v globine jazza. Tradicionalno flamenko kitaro je »preskribiral« v klavir ter sestavil odličen kvintet mladih glasbenikov; ko se na odru pojavi še plesalec Abel Herana, občinstvo osupne.

Festival pa bodo pospremile filmske projekcije, plesne delavnice, pogovori z ustvarjalci in druženja v Klubu CD.

Festivalski popusti:
za vse dogodke v okviru festivala Bi flamenko: 20 %
za tri ali več dogodkov: 10 %

za udeležence plesne delavnice in glasbenih delavnic
15 % popust pri nakupu vstopnice za posamezni dogodek
25 % popust pri nakupu vstopnic za vse dogodke v okviru festivala Bi flamenko

(* za mlajše od 25 in starejše od 65 let)


Gallusova, Linhartova, Štihova in Kosovelova dvorana, Klub CD, Velika sprejemna dvorana

 

Komentarji | Število komentarjev: 0