Ana Pandur Predin: Firebird
Nakup Dvorana Duše Počkaj
Termini:
13. feb. 2018 18:00

12, 8* EUR

15. mar. 2018 20:00

12, 8* EUR

16. mar. 2018 20:00

12, 8* EUR

12. maj. 2018 20:00

12, 8* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavni pokrovitelj festivala

Spletna medijska pokroviteljica

Mednarodni bienalni festival flamenka Bi flamenko

Ana Pandur Predin: Firebird

DODATNI TERMIN ZARADI VELIKEGA ZANIMANJA

Zamisel: Ana Pandur, Andrej Predin
Koreografija, ples: Ana Pandur
Glasba, kitara: Giani Poposki
Oblikovanje kostumov: Zarja Predin
Oblikovanje svetlobe: Mitja Novak
Video: Hana Vodeb, Katarina Morano
Foto: Drago Videmšek, Zarja Predin

Produkcija: Ana Pandur, Pkd Flamenko
Koprodukcija: Cankarjev dom

Projekt je finančno podprla Mestna Občina Ljubljana

Kaj se zgodi, ko se flamenko spoji z eno najglasnejših in najradikalnejših glasbenih zvrsti? Nastane Firebird, prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Predin Pandur ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno najuspešnejše metal skupine Noctiferia. Firebird je križanec metalskega koncerta, flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki. Takšen Firebird išče krhko ravnovesje med močjo sodobnega flamenka ter zakonitostmi metala. Predstava nasprotij, glasne glasbe ter lirične telesnosti, neukrotljivega ritma in hipnotičnih kitarskih rifov. 

anapandur.com

 

Ana Pandur, avtorica, plesalka, hispanistka in filozofinja, se je preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse posvetila že v okviru študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi kasneje. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004  študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri  Merche Esmeraldi in drugih. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila Plesno kulturno društvo Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka. Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo.  Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k sodobnemu flamenku. Izpostaviti velja predstave Anatomija srečanja; Sylvia, Carmen, Maria, ki je bila premierno uprizorjena novembra 2013 v gledališču Glej, Cabello 22,11  (v sodelovanju z Rosano Hribar in Robertom Jukičem) marca 2014 v Cankarjevem domu, Sinkopa  maja 2016 v Plesnem teatru Ljubljana. Sodeluje s slovenskimi in tujimi glasbeniki  kot tudi s plesalci in koreografi, obenem pa kot performerka in koreografinja sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom.

Giani Poposki, rojen v Prilepu, Makedonija, je odraščal v Sloveniji. Svojo glasbeno pot je kot kitarist začetnik začtrtal leta 1998 ob ustanovitvi srednješolskega death metal benda Unborn. Z njimi je odkril tudi svoj vokalni potencial in vse večjo strast do glasbe. Leta 2001 se je pridružil resnejši ljubljanski death metal zasedbi Noctiferia, ki so takrat izdali svoj drugi studijski album Per Aspera. Z njimi je kot vokalist leta 2006 izdal album Slovenska morbida. Od takrat do danes, so skupaj posneli že šest studijskih albumov in postali eden najbolj priznanih in uspešnih metal bendov v Sloveniji. Za seboj imajo tudi veliko turnej po Evropi in kar dve turneji po Kitajski. V zadnjem izdanem albumu Transnatura (2017), so se člani zasedbe preizkusili še v akustični izvedbi svojih pesmi z etno, balkan in gipsy swing glasbo. Ta album je v Gianiju vzbudil že obstoječi talent za boben/tolkala, katerega še ni izkoristil in poudaril v svoji glasbeni karieri. Vzporedno z Noctiferijo je nekaj let kot kitarist igral v skupini Leni Kravac, katere je bil soustanovitelj. Deloval je tudi v elektronskih vodah, saj je kot DJ sodeloval s Kris Kylvenom na dogodkih pod imenom Electro shock. Sedaj se Giani kot glasbenik in kulturni delavec želi prosperirati v širši glasbeni krog ter se predvsem kot bobnar in kitarist ob metal glasbi še izraziti v etno, balkan, fusion in post rock žanrih.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0