Zvezdana Novaković Slovena Voices/ Brata Teofilović
Nakup Linhartova dvorana
Termini:
21. dec. 2017 20:00

23, 20, 18, 14* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavna pokroviteljica abonmaja Glasbe sveta

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Medijski pokrovitelj

Glasbe sveta

Zvezdana Novaković Slovena Voices/ Brata Teofilović

Resonirajoče petje odprtih glasov slovanskih in balkanskih kultur

 

 

Prvi del
Zvezdana Novaković, Gergana Dimitrova, Daniela Dimitrova, vokali; Konstadin Genchev, kaval; Saksofonski kvartet LSQ: Petra Horvat, sopranski saksofon; Weronika Partyka, altovski saksofon; Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon; Jovana Joka, baritonski saksofon

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belarusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Produkt petletnega raziskovanja je projekt "Slovena Voices", v katerem odzvanjajo nove kompozicije ljudskih pesmi Zvezdane Novaković. 

K projektu Slovena Voices je ob saksofonskem kvartetu LSQ, povabila tudi mojstra na kavalu iz Bolgarije, ter izjemne ljudske pevke, ki prihajajo iz različnih regij Bolgarije, med drugimi članice znamenitega zbora “Le Mystère Des Voix Bulgares“.

Slovena Voices vas bo popeljala nazaj v stari, davni, antični čas. Pojejo v specifični tehniki odprtih glasov, ki odzvanja ter je bogata v ornamentih in drugih posebnostih različnih slovanskih in balkanskih kultur. Včasih glasovi postanejo tradicionalna glasbila, kot sta gadulka, gaida ali kaval. Sodobna klasična kompozicija je prepletena v jazzovski harmoniji, improvizacija v kombinaciji z zvokom tradicije, starodavno sreča moderno – to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov.

Drugi del
Ratko in Radeša Teofilović, glasova

Edinstven pojav na glasbeni sceni Srbije in Balkana. Repertoar bratov Teofilović zajema iz večstoletnega spomina narodov, ki ga je bilo treba poiskati, da bi v njuni svojstveni različici spet zaživel. Zatopila sta se v iskanje teh spominov, jim dajala izvorne značilnosti ter dodajala čustva z bogatim in individualiziranim umetniškim pristopom in sodobnimi vplivi. Aranžmaji in interpretacije odražajo globoko spoštovanje ne le do preteklosti, temveč tudi sedanjosti in, seveda, prihodnosti in nikogar, resnično nikogar, ne pustijo ravnodušnega.

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0