Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2017 - Povabilo na ples
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
18. dec. 2017 20:00
19. dec. 2017

11, 15, 18, 36 (VIP) EUR

Prireditev drugega organizatorja

Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2017 - Povabilo na ples

Prireja: Gimnazija Kranj

S www.s-gim.kr.edus.si

 

Koncertni direktor in režiser: Primož Zevnik
Scenografija: Jernej Kejžar
Floristika: Tina Karba in Marko Trilar
Dirigent: maestro Nejc Bečan
Koncertni mojster: Nejc Avbelj
Gostje večera: Matjaž Kafol, pozavna; Špela Pirnat, viola; Aleš Klančar, trobenta, Ernestina Jošt, sopran
Vodenje zborov: Erik Šmid in Marjeta Oblak

Veliki simfonični orkester Gimnazije Kranj
Združeni zbori Gimnazije Kranj
Ravnatelj: mag. Franc Rozman

 

Tema letošnjega težko pričakovanega Velikega božičnega koncerta Gimnazije Kranj 2017 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je plesna glasba največjih mojstrov svetovne glasbene dediščine. Veliki simfonični orkester Gimnazije Kranj pod vodstvom karizmatičnega dirigenta Nejca Bečana bo predstavil drugo suito iz baleta Mauricea Ravela Dafnis in Hloa, ki velja za eno najpomembnejših glasbenih del v zgodovini svetovne glasbe. Simfonična koreografija, kot je to mojstrovino označil Ravel, je polna evokativnih ritmov, strasti, divjih plesov in prekrasnih melodij. Velja za Ravelovo najboljše delo in bo za orkester velikanski izvedbeni izziv. Polovski plesi Aleksandra Borodina iz opere Knez Igor se izvajajo kot samostojno simfonično delo in so eden izmed vrhuncev ruske nacionalne glasbe. Nato se orkester seli v okolje vroče Mehike s plesno skladbo Danzón št. 2 mehiškega glasbenega genija Artura Márqueza. Seveda ne moremo mimo valčka v najboljši dunajski maniri avstro-ogrskega oficirja Franza Lehárja Ljubezen, nebesa ti na zemlji (Liebe, du Himmel auf Erden) v interpretaciji odlične mlade sopranistke Ernestine Jošt. Sledi vroči argentinski tango glasbenega genija Astorja Piazzolle Libertango, kjer se bosta z orkestrom v novem aranžmaju mag. Jake Puciharja pomerila vrhunski pozavnist, prvi gost večera, Matjaž Kafol in dolgoletni prvi trobentač orkestra Aleš Klančar v ekstatičnem in virtuoznem duelu. Z južnoameriškim glasbenim patosom ostajamo tudi v prekrasnem počasnem tangu. Oblivion istega skladatelja je skladba za violo in orkester, Špela Pirnat, dolgoletna prva violistka orkestra, pa nas bo popeljala po pokrajinah glasbene nostalgije in počasnega čutnega plesa. Umirjeni plesni ritmi bodo zazveneli v prekrasni baladi Vedno v mojih mislih (Always on My Mind), prvotno napisani v country maniri, zdaj pa na novo aranžirani za pozavno in simfonični orkester izpod rok vrhunskega aranžerja in pianista Marjana Peternela. Sledi nežna italijanska plesna skladba Kdaj kdaj kdaj (Quando quando quando) za veliki simfonični orkester, ženski in moški solo vokal.

V lahkotnejšem delu koncerta sledi R&B soul skladba iz obdobja motown črnske plesne ameriške glasbene dediščine, ki je letos tudi naslovna skladba za povabilni videospot. Nobena gora ni previsoka (Ain't No Mountain High Enough) je energična skladba, ki nikoli ne pusti nikogar ravnodušnega. Odlično zabavno vzdušje se bo nadaljevalo v žurerski skladbi v maniri disko glasbe poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdestih let z naslovom Ne morem odvrniti pogleda od tebe (Can't Take My Eyes Off You). Plesno zabavo pa bodo zakoličili plesni samba ritmi skladbe Copacabana v zaključnem aranžmaju dirigenta Nejca Bečana in energetskem zaključku koncerta mladih glasbenih virtuozov in pevcev. Zborovski del bo letos v znamenju skladb prelepih ritmičnih vokalnih del pod taktirko Erika Šmida in Marjete Oblak v aranžmajih Tineta Beca.

 

Ker je zanimanje za letošnji koncert plesne glasbe izredno, smo se odločili, da letos izvedemo dva koncerta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Koncerta bosta v ponedeljek, 18. decembra, in torek, 19. decembra, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Orkester in zbori v svetu uživajo velik ugled. Letos so se napovedali ljubitelji glasbe naših vrhunskih mladih poustvarjalcev iz Amerike, Velike Britanije, Rusije, Japonske in Brazilije. Na portalu YouTube ima orkester že neverjetnih 12 milijonov ogledov, nekatere izvedbe kritiki po svetu (BBC, Hugill) uvrščajo med najboljše izvedbe na svetu. Vsako leto mladi glasbeniki razprodajo Gallusovo dvorano v rekordnem času. Bogata scenografija, vrhunska produkcija, vedno atraktivni glasbeni aranžmaji, pisani samo za koncert, in prvovrstno muziciranje so očitno formula, s katero so glasbeniki Gimnazije Kranj postali prava uspešna blagovna znamka. Nenazadnje o tem priča več kot 10.000 ogledov njihovih posnetkov na dan. Energija, vzdušje, mladost in prekrasna glasba nam bodo gotovo tradicionalno polepšali božične praznike. Koncert bo predvajala tudi nacionalna televizija na božično popoldne.

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 4

Vera | 17.11.2017

To bo noro

Vsako leto na koncertu. Vsako leto noro vzdušje in najbolj vrhunsko muziciranje. To je najboljši orkester pri nas. Komaj čakamo.


Matej D. | 16.11.2017

Bravo!

Po lanskem spektaklu se resnično veselimo nove zgodbe, ki sta jo za nas pripravila maestra!


Andreja | 16.11.2017

Hvala bogu

Hvala bogu. Končno dva večera, da človek pride lahko sploh do vstopnic!


andi | 16.11.2017

Najboljši koncert v Cankarju

Absolutno najboljši koncert v Cankarju. Letos vsaj večera. Noro čakamo tole.