Slovaška filharmonija in Slovaški filharmonični zbor
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
20. jan. 2019 20:00

25, 38, 52, 62 EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavni pokrovitelj Zlatega abonmaja

Zlati abonma in za izven

Slovaška filharmonija in Slovaški filharmonični zbor

Mrtvec pride po ljubico

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor

Dirigent: Rastislav Štúr

Solisti:
Kateřina Kněžíková, sopran
Ludovít Ludha, tenor
Adam Plachetka, basbariton

 

Program:
Antonín Dvořák, Mrtvaški ženin, kantata op. 69

 

Gostovanje slovaške nacionalne filharmonije in zbora bo priklicalo v spomin zmagovito epizodo slovenskega zborovstva. Prihajajo namreč z Dvořákovo dramatično kantato Mrtvaški ženin za zbor, tri soliste in orkester, s katero je ljubljanska Glasbena matica leta 1896, ko je bila poustvarjalnost pri nas še v povojih, gostovala na Dunaju. Pod taktirko samega Dvořáka so slovenski pevci navdušili razvajeno dunajsko občinstvo in zahtevno glasbeno kritiko.

Orkester Slovaške filharmonije (1949) se ponaša z mednarodnim ugledom, ki ga redno vodi v osrednje evropske glasbene centre in na festivale. Tudi Filharmonični zbor (1946) se je v desetletjih delovanja razvil v poustvarjalno telo izjemnih odlik: zavidljivih tehničnih zmožnosti, uravnoteženih glasov, interpretativne širine, kreativnega entuziazma in izrazne moči. Glasbeniki bodo nastopili pod vodstvom Rastislava Štúra, ki se dokazuje kot izjemno nadarjen umetnik in sodi med najodličnejše slovaške operne dirigente. Solistične vloge bodo prevzeli tehnično in izrazno prepričljiva sopranistka Kateřina Kněžíková, mednarodno uveljavljen tenorist Ludovít Ludha in Adam Plachetka, basbaritonist zvenečega glasu in izrazite odrske prezence.

Dvořákova kantata, v kateri se prepletajo hrepenenje, upanje, obup, groza in naposled olajšanje, je odlično zlitje Erbenove presunljive poezije in skladateljeve neusahljive glasbene invencije. 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0