SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA – KROMATIKA 4
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
11. dec. 2018 19:30

8, 11, 15, 19, 6* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA – KROMATIKA 4

Dirigent: Rossen Milanov, solistka: Natasha Paremsky, klavir

Program:
Petra Strahovnik, Prana, za veliki orkester
Sergej Rahmaninov, Koncert za klavir št. 2 v c-molu, op. 18
*
Dmitrij Šostakovič, Simfonija št. 15 v A-duru, op. 14

Petra Strahovnik je po študiju pri Urošu Rojku na Akademiji za glasbo v Ljubljani nadaljevala svojo pot raziskovanja odnosov zvoka do prostora in občinstva ter dojemanja glasbe pod mentorstvom Martijna Paddinga in Petra Adriaansza na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Njen opus sestavljajo dela od solističnih prek komornih do orkestralnih, od akustičnih do elektroakustičnih, izvajajo pa jih na številnih festivalih sodobne glasbe. Naš repertoar bo obogatila z novim delom, naslovljenim Prana, to v hindujski filozofiji pomeni vesoljno življenjsko energijo.

Na vrsti bo eden najbolj priljubljenih, pa tudi najzahtevnejših klavirskih koncertov – Drugi klavirski koncert Rahmaninova. Solistični part bo interpretirala Natasha Paremski, mlada ameriška pianistka ruskih korenin. Študirala je na Konservatoriju v San Franciscu, leta 2007 pa je končala študij na glasbenem kolidžu Mannes v New Yorku. Nastopa s številnimi ameriškimi orkestri, igrala je na prizoriščih, kot so Wigmorjeva dvorana v Londonu, Louvrski avditorij v Parizu, Teatro Colón v Buenos Airesu, Center uprizoritvenih umetnosti v Tokiu.

Izvrstni bolgarski dirigent Rossen Milanov, umetniški vodja simfoničnih orkestrov iz Princetona, Columbusa in Asturije, se bo predstavil tudi s Šostakovičevo Simfonijo št. 15, znano predvsem po glasbenih citatih – vsebuje namreč odlomek iz Rossinijeve uverture k operi Viljem Tell, vodilni motiv usode iz Wagnerjevega Nibelunškega prstana, pa tudi Mahlerjeve in Glinkove motive, spretno in humorno vtkane v Šostakovičevo izvirno delo.

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0