Schubertov Oktet
Nakup Slovenska filharmonija
Termini:
17. jan. 2018 19:30

15, 19, 11* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Srebrni abonma in izven

Schubertov Oktet

V znamenju Schuberta

V sodelovanju z Narodnim domom Maribor, Kulturnim domom Nova Gorica in Zavodom Celeia Celje

Izvajalci: Maximiliano Martín, klarinet; Boštjan Lipovšek, rog; Žarko Perišić, fagot; Alexander Janiczek, violina; Tanja Sonc, violina; Ettore Causa, viola; Timo Veikko Valve, violončelo; Iztok Hrastnik, kontrabas Program:
Jean Françaix, Oktet za klarinet, rog, fagot, violini, violo, violončelo in kontrabas
*
Franz Schubert, Oktet v F-duru za klarinet, rog, fagot, violini, violo, violončelo in kontrabas, D 803

 

Za nastanek projektne zasedbe je dal pobudo hornist Boštjan Lipovšek ter je posledica druženja in skupnega muziciranja vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov. Po širnem svetu se srečujejo na različnih festivalih in delijo enako predanost glasbi. Za violinskim pultom se bosta predstavila Alexander Janiczek, ki se ponaša z glasbeno in intelektualno širino, ter Tanja Sonc, zaželena gostja koncertnih odrov, ki že odločno prodira v mednarodni glasbeni prostor. Violsko mesto v ansamblu zaseda Ettore Causa, izjemen glasbenik, ki prihaja iz Italije in sodi v sam vrh solistov ali želenih komornih partnerjev njegovega inštrumenta. Že vrsto let živi med Köbenhavnom in New Yorkom, kjer tudi predava na sloviti Univerzi Yale. Finec Timo Veikko Valve je solo violončelist Avstralskega komornega orkestra, sicer pa vsestranski glasbenik, ki muzicira tako na sodobnem kot na historičnih inštrumentih. Kontrabasist Iztok Hrastnik je eden tistih slovenskih glasbenikov, ki jim je uspel preboj v mednarodni vrh; že vrsto let je član znamenitih Dunajskih filharmonikov. Pihalni del zastopata Maximiliano Martín, eden najbolj zanimivih in karizmatičnih klarinetistov, ter hrvaški solo fagotist Simfoničnega orkestra HRT Žarko Perišić.

 

V posebnem koncertnem programu se srečujeta dve slogovni potezi: Oktet Franza Schuberta je eno prelomnih zgodnjeromantičnih del za ta neustaljeni komorni sestav. Navdahnil je tudi Jeana Françaixa, ki je v raziskovanju možnosti zasedbe v neoklasicističnem slogu počastil velikana 19. stoletja.

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0