rouge-ah; RESINA
Nakup
Termini:
25. sep. 2017 20:00

8 EUR (predprodaja), 10 EUR (na dan koncerta)

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Sonica Classics v CD

rouge-ah; RESINA

Koncert ob odprtju festivala SONICA

V sodelovanju z MoTA – Muzejem tranzitornih umetnosti

Letošnji festival Sonica v sodelovanju s Cankarjevim domom začenja avdiovizualni nastop prodorne poljske violončelistke in skladateljice Resine ter domače harfistke Urške Preis s projektom rouge-ah.

Resina je psevdonim za Karolino Rec, violončelistko in skladateljico iz Varšave na Poljskem. Velja za vzhajajoči glas poljske sodobne klasične glasbe, ki v svojem ustvarjanju prepleta elektroniko in folkloro. V njenih kompozicijah iz dronovskih pokrajin vznikajo zveneči poudarki, se ovijajo in svetlikajo okrog poslušalcev ter ohranjajo surov, organski zvok in razkošna občutenja, premišljena z intuitivnim in eksperimentalnim pristopom k violončelu.

Resinin slog najpogosteje opisujejo kot osebni jezik improvizacije z alternativnim pristopom k melodiji. Sodelovala je s Scottom McCloudom, Paulom Brodyjem, Piotrom Kurkom, umetnikom Coldair, skupino Ścianka in številnimi drugimi, pred kratkim pa je za skladbo Closer posodila glas poljski elektro zvezdnici Zamilski. Njen debitantski album Resina, ki je izšel pri legendarni založbi Fat Cat Records, je plod eksperimentov na violončelu in prepostih elektronskih orodjih; skladbe so ponekod blizu pesemski obliki, ponekod pa bližje močnim, intuitivnim impresijam, vendar jih vedno zaznamuje uporaba neobičajnih opredelitev inštrumenta. Lani je sklenila pogodbo z založbo Mute Song, pri kateri izdajajo tudi njeni najljubši glasbeniki ter skladatelji Jóhann Jóhannsson, Swans, Max Richter, Nick Cave, Ben Frost, Ian William Craig, Raime, Mira Calix in Stefan Wesołowski.

https://www.facebook.com/resinae/130701.com/release/resina

Urška Preis (1992), oblikovalka vizualnih komunikacij in harfistka, je del umetniškega dvojca Thieves Klein in harfistka glasbenega dueta II/III. V Leipzigu se je začela na sodobnem glasbenem prizorišču uveljavljati s projektom rouge-ah. V solo projektu na električni harfi z improvizacijo raziskuje žanre od drona prek eksperimentalne do jazzovske in ambientalne glasbe ter vse vmes.

https://soundcloud.com/rouge-ah

 

Komentarji | Število komentarjev: 0