PETER BENCE
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
3. feb. 2018 20:00

26, 32, 36, 39 EUR

Prireditev drugega organizatorja

PETER BENCE

Prirejata: VignaPR in Koda Events

Mednarodno priznan madžarski virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence bo 3. februarja 2018 nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kar bo njegov prvi koncert v Sloveniji nasploh. Peter Bence je prava internetna senzacija zadnjih let, saj je s priredbami skladb Michaela Jacksona, zasedbe Queen in avstralske zvezdnice Sie na Youtubovih in Facebookovih straneh zbral že več kot dvesto milijonov ogledov. Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe z vsega sveta. Tako njegove nastope spremlja več desettisoč ljudi. Samo letos je nastopal na štirih celinah v več kot dvajsetih državah.

Peter je začel igrati klavir že pri dveh letih, ko je na pianinu njegovih starih staršev po posluhu igral melodije svojih najljubših risank. Kot nadarjen otrok se je že pri petih letih začel izobraževati na glasbeni šoli v rojstnem kraju Hajduboszormeny na Madžarskem. Kaj kmalu je dobil status čudežnega dečka in se še kot osnovnošolec začel šolati na Akademiji za glasbo Franza Liszta v Debrecenu.

Svojo prvo skladbo – v njej je bilo slišali močan vpliv Mozarta in Chopina – je napisal pri sedmih letih, pri enajstih pa je že posnel svoj prvi solo album. V najstniških letih se je začel zanimati za filmsko glasbo. Med poslušanjem opusa skladb Johna Williamsa, priznanega skladatelja filmske glasbe, se mu je odprl povsem nov glasbeni pogled svet in ga navdihnil za raziskovanje glasbenega jaza.

Svojo klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem začel izpopolnjevati na Akademiji Berklee v Bostonu, v Združenih državah Amerike, kjer je virtuoznost in izvirnost prikazal v veliko glasbenih žanrih, še posebej filmskih, je bilo pa nedvomno slišati, da je na njegovo glasbeno izraznost vplivala predvsem glasba Michaela Jacksona.

Januarja 2012 se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, ko se je v minuti dotaknil klavirskih tipk kar 765-krat. Dosežek, kot ga še ni bilo. V letu 2015 pa se je ob njegovi različici Jacksonove skladbe Bad na YouTube kanalu samo v nekaj dneh nabralo deset milijonov ogledov in tako je ta postala spletni video hit. Dandanes je ogledov vseh Petrovih videoposnetkov (YouTube + Facebook) že več kot dvesto milijonov.

Petrovi koncerti so paša za oči in ušesa. O tem se se prepričali vsi, ki so v zadnjem letu obiskali koncerte v več kot dvajsetih državah na štirih celinah. Tudi tisti, ki so si ogledali njegove nastope, ki jih je odigral za nekatere novičarske in druge spletne portale ter radijske postaje (BBC, Ellen DeGeneres Show, Buzzfeed, 9GAG, Classic FM, Iheart Radio or Billboard). Njegov prvi debitantski album, na katerem bodo predstavljene nekatere njegove najboljše priredbe in solo klavirske skladbe, namerava izdati ob koncu letošnjega leta.

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0