Orkester Slovenske filharmonije
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
21. feb. 2019 –
22. feb. 2019

10, 14, 18, 22, 8* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Modri 4

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Axel Kober

Solist: Daniel Müller-Schott, violončelo

Program:
Jörg Widmann, Con brio
Joseph Haydn, Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru, Hob. VIIb/1
Arnold Schönberg, Peleas in Melisanda, simofnična pesnitev, op. 5

 

Uglednega nemškega dirigenta Axela Koberja je poklicna pot peljala prek gledališč v Dortmundu in Mannheimu ter leipziške opere, kjer je deloval kot šef dirigent, do Nemške opere na Renu, katere umetniški vodja je od leta 2009. V Bayreuthu je leta 2013, ob 200-letnici Wagnerjevega rojstva, debitiral z opero Tannhäuser.

Violončelist Daniel Müller-Schott je pozornost glasbene javnosti pritegnil kot 15-letnik z zmago na Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega za mlade glasbenike v Moskvi leta 1992. Od takrat je nastopil s številnimi priznanimi orkestri (Berlinski in Seulski filharmoniki, Orkester Gewandhausa, tokijski Simfonični orkester NHK, radijski orkestri iz Berlina, Münchna, Frankfurta, Stuttgarta, Leipziga …) in dirigenti (Ch. Dutoit, Ch. Eschenbach, I. Fischer, N. Järvi, D. Kitajenko, A. Nelsons, V. Aškenazi, V. Petrenko …), skladbe so mu posvečali znani skladatelji (A. Previn, P. Ruzicka …). Na violončelu, ki ga je leta 1727 v Benetkah izdelal Matteo Goffriller, bo interpretiral prvega izmed dveh koncertov za violončelo in orkester Josepha Haydna, častnega člana naše Filharmonične družbe.

Spored odpira delo Con brio sodobnega nemškega skladatelja, dirigenta in klarinetista Jörga Widmanna. Navdih zanj je poiskal v hitrih stavkih še enega častnega člana – Ludwiga van Beethovna, natančneje njegove Sedme in Osme simfonije, katerih temperament je prevedel v lastni glasbeni jezik. Koncert bo sklenila Schönbergova zgodnja simfonična pesnitev Peleas in Melisanda, nastala po dramski predlogi Mauricea Maeterlincka, skoraj sočasno z Debussyjevo istoimensko opero.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0