Orkester Slovenske filharmonije
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
13. dec. 2018 19:30
14. dec. 2018

10, 14, 18, 22, 8* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Modri 3

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Michael Christie

Solist: Franc Kosem, trobenta

Program:
Aleksander Borodin, Uvertura k operi Knjaz Igor / Knez Igor
Uroš Rojko, Koncert za trobento in orkester (krstna izvedba)
Nikolaj Rimski-Korsakov, Šeherezada, op. 35

 

Kazahstanski dirigent Alan Buribajev trenutno deluje kot glavni dirigent opernega gledališča v Astani ter glavni gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra Japan Century iz Osake. Rodil se je v družini glasbenikov, študij dirigiranja pa ga je pripeljal na Univerzo za glasbo na Dunaju, kjer je študiral v razredu Uroša Lajovca. Leta 1999 je zmagal na 2. Mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente Lovra Matačića v Zagrebu. Turneja po Britaniji, na katero se je leta 2011 odpravil z orkestrom Bolšoj teatra ter izvajal opero Prokofjeva Zaljubljen v tri oranže, mu je prinesla takojšnji uspeh ter gostovanja v Nemčiji, Avstriji in Švici. Med letoma 2010 in 2016 je bil šef dirigent Simfoničnega orkestra Irske radiotelevizije (RTÉ), od leta 2007 do 2012 pa nizozemskega Brabantskega orkestra.

Tokrat se bo v vlogi solista predstavil trobentač Franc Kosem – član Orkestra Slovenske filharmonije, vodja Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije (TASF) ter predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Krstno bo izvedel Koncert za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal naš mednarodno uveljavljeni skladatelj Uroš Rojko.

V koncert nas bo vpeljala uvertura k znani Borodinovi operi Knez Igor, zaključila
pa ga bo pravljična simfonična suita Rimskega-Korsakova Šeherezada. Ta, po besedah skladatelja »niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči«, je še vedno eno najbolj priljubljenih in najpogosteje izvajanih del ruske romantike.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0