Orkester Slovenske filharmonije
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
7. dec. 2017 19:30
8. dec. 2017 19:30

13'50, 20, 26, 33, 10*

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Oranžni 4

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: James Judd

Solistka: Brigitte Pinter, sopran

Program:
Richard Wagner: 
Uvertura k operi Tannhäuser
Preludij k Prvemu dejanju opere Parsifal
Preludij in Ljubezenska smrt, iz opere Tristan in Izolda
Preludij k Tretjemu dejanju opere Lohengrin
Siegfriedova vožnja po Renu, Siegfriedova smrt in pogrebna koračnica, Sklepni prizor iz opere Somrak bogov

 

Wagnerjeve opere za dirigente predstavljajo prav poseben izziv. Richard Wagner namreč ni bil le pomemben inovator na področju operne glasbe, kjer je odločilno spremenil potek razvoja te glasbeno-scenske oblike, temveč tudi na področju dirigiranja. S teorijo in prakso vodenja orkestra se je ukvarjal ne le na koncertnem odru in v gledališkem jašku, temveč tudi v svoji knjigi O dirigiranju (1869), s katero je v veliki meri nadgradil dirigentsko tradicijo in tehniko, ki sta jo pred njim razvila Felix Mendelssohn in Hector Berlioz.

Zato ne preseneča, da se je njegovim delom prav posebej posvetil tudi britanski dirigent James Judd, ki je tokrat pripravil izbor odlomkov iz Wagnerjevih oper. Judd je umetniški vodja Izraelskega simfoničnega orkestra Rishon LeZion, od jeseni 2016 pa tudi šef dirigent korejskega Daedžeonskega filharmoničnega orkestra. V sezoni 2017/18 prevzema mesto umetniškega vodje Orkestra Slovaške filharmonije. Posveča se tako orkestrskemu kot tudi opernemu repertoarju.

K prepričljivosti izvedb bo vsekakor prispevala avstrijska dramska sopranistka Brigitte Pinter, svetovno znana interpretka Wagnerjevih vlog, izšolana na newyorški univerzi Juilliard.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0