Orkester Slovenske filharmonije
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
17. maj. 2018 19:30
18. maj. 2018 19:30

8, 12, 16, 20, 6*

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Modri abonma I in II in izven

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Aziz Šohakimov

Solist: Janez Podlesek, violina

Program:
Rodion Ščedrin, Koncert za orkester št. 1, Poredne prigodnice
Nina Šenk, Koncert za violino in orkester št. 1
Sergej Prokofjev, Simfonija št. 3 v c-molu, op. 44

 

Mladi uzbekistanski dirigent Aziz Šohakimov (1988) je osvojil drugo nagrado na Mednarodnem dirigentskem tekmovanju Gustava Mahlerja v Bambergu. Ta nastop z bamberškimi simfoniki mu je odprl vrata v številne evropske in ameriške orkestre, dolgemu seznamu pa se pridružuje tudi Orkester Slovenske filharmonije. Osvojil je tudi prvo nagrado na Tekmovanju mladih dirigentov v sklopu Salzburškega festivala 2016.

Shokhakimov trenutno deluje kot šef dirigent Nemške opere na Renu ter glavni gostujoči dirigent Orkestra La Verdi iz Milana. S slovenskimi filharmoniki se bo predstavil z eno izmed simfonij Prokofjeva ter prvim od petih koncertov za orkester, ki je Ščedrinu leta 1963 prinesel mednarodno slavo.

»Odkar komponiram, sem posebno pozornost namenjala virtuozni igri vsakega instrumenta,« je o svoji glasbi povedala slovenska skladateljica Nina Šenk. Zato ne preseneča, da v njenem opusu najdemo več solističnih koncertov, med njimi tudi Koncert za violino in orkester št. 1. Napisala ga je za violinistko Anjo Bukovec v času njenega študija na ljubljanski Akademiji za glasbo, tokrat pa ga bo v vlogi solista predstavil Janez Podlesek, koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije ter predavatelj na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0