Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, Mešani zbor Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
29. mar. 2018 19:30
30. mar. 2018 19:30

10, 16, 20'50, 26, 8*

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Modri abonma I in II in izven

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, Mešani zbor Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina

Dirigent: Borut Smrekar

Solisti:
Kristina Kolar, sopran
Jadranka Jurasmezzosopran
Kirlianit Cortés Gálveztenor
Dario Bercich, bariton

Program:
Gioachino Rossini, Stabat Mater

 

Rossini, pravi glasbeni zvezdnik svojega časa, čigar 150-letnico smrti obeležujemo v letu 2018, je svoj briljantni, zvočno lahkotni, a tehnično izjemno zahtevni glasbeni jezik operne glasbe le zmerno omilil in prilagodil velikemu delu sakralnega značaja za štiri vokalne soliste, mešani zbor in orkester. Njegova Stabat Mater (Mati žalostna je stala) je v času svojega nastanka požela val navdušenja. Rossinijevi oboževalci so v tem delu videli skladateljev triumf, številni skladatelji in kritiki, med njimi tudi mladi Richard Wagner, pa dekadenco visoke umetniške tradicije evropske sakralne glasbe.

Kljub temu Stabat Mater predstavlja mojstrovino in tehtni preizkus sposobnosti vseh izvajalcev, predvsem pa vokalnih solistov.

Rossinijeva mojstrovina zahteva veliko zasedbo, zato se Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije tokrat pridružuje Mešani zbor Glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine. Ta sicer pogosto sodeluje s Slovensko filharmonijo, z Zborom Slovenske filharmonije pa se je odpravil tudi na več koncertnih turnej po Italiji.

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0