NOVOLETNI KONCERT
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
1. jan. 2018 18:00

19, 22, 27, 32 EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

NOVOLETNI KONCERT

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije

 Orkester in Zbor Slovenske filharmonije

Dirigent: Philipp von Steinaecker
Solist: Sebastian Bertoncelj, violončelo 

Program:

Modest Petrovič Musorgski (1839–81):
Preludij k operi Hovanščina 

Peter Iljič Čajkovski (1840–93):
Zbor in kmečki ples iz opere Jevgenij Onjegin 

Sergej Prokofjev (1891–1953):
Julija kot deklica in Vitezov ples iz baleta Romeo in Julija

 Peter Iljič Čajkovski:
Variacije na rokokojsko temo, op. 33

***

Mihail Ivanovič Glinka (1804–57):
Uvertura k operi Ruslan in Ljudmila

 Igor Stravinski (1882–1971):
Pas de deux iz baleta Apolon, ljubljenec muz

Peter Iljič Čajkovski:
Poloneza iz opere Jevgenij Onjegin

Sergej Rahmaninov (1873–1943)
V Tvojem kraljestvu iz Liturgije sv. Janeza Zlatoustega

Peter Iljič Čajkovski:
Uvod, Panorama in Valček iz baleta Trnuljčica

 

Evropska ljudstva se ponašajo z nešteto pravljicami, katerih pripovedovanje v dolgih zimskih večerih je še posebno očarljivo. Zgodovinski dogodki, pa tudi krščanska in predkrščanska mitologija, so bogat vir zgodb, ki nas privlačijo z eksotičnimi, pogosto tudi nadnaravnimi vsebinami, bogatijo nas pa z etično sporočilnostjo.

Spored novoletnega koncerta zajema uglasbitve različnih besedil – od zgodovinskih tem, ki jih je ubesedil Puškin, ljubezenske zgodbe izpod Shakespearjevega peresa, pravljic izpod peresa bratov Grimm, do grške mitologije in pravoslavne liturgije. Različne zgodbe pogosto zelo oddaljenih miselnih svetov so tokrat združene pod isto tradicijo – in sicer ruske klasične glasbe. Skozi stoletja so ruski skladatelji s prepoznavno slikovitostjo znali s pomočjo glasbe vdihniti življenje zgodbam iz preteklosti. Zato ne preseneča, da njihovi glasbi najraje prisluhnemo ravno v zimskem prazničnem času, takrat ko oživijo pravljice – čarobni utrinki preteklosti in domišljije. Kot luči, s katerimi krasimo domove in ulice, pokukajo iz teme in osvetlijo dolge zimske večere. Naj tudi naš koncert osvetli vaše praznike!

 

Nemški dirigent in violončelist Philipp von Steinaecker se je izobraževal na Dunaju, v Parizu in na newyorški visoki šoli Juilliard. Dirigiranje je študiral v razredu Marka Stringerja na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju. Kot violončelist je bil član Nemškega narodnega mladinskega orkestra in Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja. Prav tako je igral z Angleškimi baročnimi solisti, Dunajskimi filharmoniki in dunajsko Državno opero. Svojo dirigentsko pot je začel kot asistent sira Johna Eliota Gardinerja pri Revolucionarnem in romantičnem orkestru (Orchestre Révolutionaire et Romantique) ter asistent Claudia Abbada pri Mahlerjevem komornem orkestru. Steinaecker posega po raznovrstnem repertoarju – z enako prepričljivostjo, poglobljenostjo in razumevanjem interpretira tako glasbo nemške romantike, dunajskega klasicizma kot tudi druge dunajske šole ali baroka. Redno sodeluje z orkestrom Camerata Salzburg, Orkestrom Padove in Benečije ter drugimi severnoitalijanskimi orkestri. V sezoni 2012/13 se je prvič predstavil tokijskemu občinstvu z Japonskim filharmoničnim orkestrom. V Bolzanu vodi mednarodno zasedbo Musica Saeculorum, ki izvaja glasbo na historičnih glasbilih. Skupaj z ženo, flavtistko Chiaro Tonelli, vodita Festival komorne glasbe na gradu Presule v bližini Bolzana.

Violončelist Sebastian Bertoncelj je študiral pri Milošu Mlejniku na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 2016 pa je študent Enrica Bronzija na salzburškem Mozarteumu. Nastopal je na koncertih Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, festivalih Lent, Nei Suoni dei luoghi, Sarajevskih glasbenih večerih in Slowind, pa tudi v dvorani dunajskega Glasbenega združenja. Z orkestri Akademije za glasbo v Ljubljani, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije je pod taktirko Nenada Firšta, Tomaža Habeta, En Shaa, Simona Dvoršaka in Lorisa Voltolinija izvedel in posnel dela Joséja Bragata, Sergeja Rahmaninova, Josepha Haydna, Antonia Vivaldija, Dmitrija Šostakoviča, Dmitrija Kabalevskega in Ernesta Blocha.

Kot komorni glasbenik je sodeloval z umetniki, kot so Miloš Mlejnik, Boštjan Lipovšek, Wonji Kim Ozim, Johannes Kropfitsch, Wolfgang David in Klaus Maetzel. Je štipendist Mednarodne akademije v Lihtenštajnu, za svoje dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011), Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0