DrummingCellist in Big Band RTV Slovenija
Nakup Linhartova dvorana
Termini:
6. apr. 20:00

18, 15, 12* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

DrummingCellist in Big Band RTV Slovenija

Bobnar, violončelist in skladatelj Kristijan Krajnčan in dirigent Lojze Krajnčan sta združila glasbene veščine

DrummingCellist, trenutno eden najbolj navdušujočih solo projektov na evropski jazz sceni in Big Band RTV Slovenija napovedujeta unikatno glasbeno odisejo.

Posebni gostje: Goran Krmac, tuba; Jaka Kopač, alt saksofon; Jani Moder, kitara; Petra Vidmar, timpani, klasična tolkala; Vid Ušeničnik, tolkala

Talilec glasbenih mitov
DrummingCellist je umetnik, ki gradi most med ekstremi glasbenega ustvarjanja. 
Med kompozicijo in improvizacijo. 
Je enost v dvojem. Je dvojnost v enem ustvarjalcu. 
Je razbijalec glasbenih mitov in talilec ritma in harmonije.

Posebej za ta koncert sta z izkušeno kvaliteto našega najboljšega big band orkestra svoje glasbene veščine združila vrhunski bobnar, violončelist in skladatelj Kristijan Krajnčan ter maestro Lojze Krajnčan, aranžer in dirigent - v avtorsko vizijo, kjer se preliva jazz, filmska in etno glasba.

Kristijan Krajnčan je z Big Bandom RTV Slovenija sodeloval že večkrat pri zahtevnejših glasbenih projektih, tokrat prvič tudi kot avtor glasbe. V ponos mu je sodelovanje z očetom Lojzetom Krajnčanom, ki je legenda slovenskega jazza in dirigent ter aranžer orkestra že 30 let. Njuno tokratno sodelovanje je nadgradnja vseh dosedanjih in prav gotovo sta oba Krajnčana veliko doprinesla k raznolikosti in kvaliteti slovenskega glasbenega prostora.

Ob koncertu bo izšla tudi najnovejša zgoščenka DrummingCellist: ABRAXAS - novi, že drugi album DrummingCellist, je stičišče starih in novih svetov. Če je glasba eno redkih preostalih zavetij prastare “magije”, ki ne polaga računov zgolj razumljenemu, potem ABRAXAS ni hipna “abrakadabra”, ki prelisiči čute le za nekaj sladkih zvočnih trenutkov, ampak se skozi umetniško širino ustvarjalca, bobnarja, čelista, inštrumentalista in skladatelja Kristijana Krajnčana udejanja kot spontano-premišljena alkimija dveh svetov, ki preko prostranih, a jasno definiranih zvočnih pokrajin dveh inštrumentov zapeljuje z zlatim rezom uravnoteženosti in kaosa, temperamenta in umerjenosti, eksplozivnosti in miline, svetlobe in teme! 

ABRAXAS je glasbeno delo, ki popelje iz drvečega, ponorelega sveta instant zabave in lažnih novic v prostrano pokrajino glasbenih (z)možnosti, nad katero se odpira presunljivo obzorje zvočne čistine. 

"Edinstven in izreden projekt, ki mu v svetu bržkone ne gre najti enakega (niti podobnega!)" - Nina Novak, Jazzetna

"Album, kakršnega bi bili pri ECM zelo veseli." - Mario Batelić, SIGIC

 

 

 

Kristijan Krajnčan je diplomiral iz jazz bobnov na Price Claus Konzervatoriju na Nizozemskem, se izpopolnjeval v New Yorku ter magistriral iz filmske glasbe na Amsterdamskem Kozervatoriju.
V svoji glasbeni karieri je zaradi poznavanja in obvladovanja različnih glasbenih zvrsti ter dveh inštrumentov sodeloval z mnogimi mednarodnimi glasbeniki, koncertiral v več kot 25 državah po svetu, med drugim v Carnegie Hall (New York), Tokio Jazz Festival (Japonska), Java Jazz Festival (Indonezija), Vossa Jazz Festival (Norveška), Grahamstown Standard Bank Jazz Festival (Južna Afrika)Kot skladatelj filmske glasbe se je podpisal pod tri celovečerce in devet kratkih filmov.

Prejel je mnoge mednarodne nagrade na vseh področjih svojega ustvarjanja, med drugim je bil tudi polfinalist na najprestižnem jazz tekmovanju “Monk Competition” v Washingtonu DC, kot edini slovenski glasbenik do sedaj. Njegov glasbeni prvenec “Kristijan Krajnčan Ensemble: Siberian Bear” je bil izdan leta 2012 pri založbi Edict Record. Na njem sta sodelovala tudi svetovno znana glasbenika trobentač Ambrose Akinmusire in saksofonist Jimmy Greene.
Je ustanovitelj, režiser, bobnar in komponist interdisciplinarnega projekta “Hidden Myth”, ki je bil premierno prikazan na Ljubljanskem Jazz Festivalu  v Ljubljani.  

“DrummingCellist” pa je njegov najnovejši solo avtorski projekt, v katerem igra violončelo in bobne; klasično in jazz glasbo. S projektom je gostoval že širom po Evropi, med drugim januarja v enem najprestižnejših jazz klubov v Evropi: Bimhuis v Amsterdamu, prav tako lani na otvoritvi Jazz festivala v Ljubljani v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0