Dresdenska filharmonija (Dresdner Philharmonie)
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
12. apr. 20:00

25, 38, 52, 62 EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Glavni pokrovitelj Zlatega abonmaja

Zlati abonma in za izven

Dresdenska filharmonija (Dresdner Philharmonie)

Doživeti Brahmsa

Dirigent: Michael Sanderling
Solistka: Beatrice Rana, klavir

Program:
Johannes Brahms, Koncert za klavir in orkester št. 1 v d-molu, op. 15
*
Johannes Brahms, Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, op. 25 (orkestracija A. Schönberg)

 

Dresdenska filharmonija je že od leta 1870 nepogrešljiv del kulturnega življenja saške prestolnice in eden glavnih nemških orkestrov. Vedno znova preseneti z značilno »dresdensko zvočnostjo«, s katero se izmika mednarodnim standardom. V dolgoletni zgodovini je orkester sodeloval z vrsto imenitnih glasbenikov, od Brahmsa in Čajkovskega do Straussa in Pendereckega. Od leta 2011 ga z izjemnimi uspehi vodi danes eden najbolj cenjenih dirigentov Michael Sanderling, s katerim so se glasbeniki neverjetno ujeli. Maestra odlikujejo najvišji glasbeni in tehnični standardi. S potrpežljivostjo in izjemno poglobljenostjo ter dinamičnim vodenjem mu uspe izvabiti iz orkestra impresivno lep in prosojen ton bogatega spektra zvočnih barv.

Mlada pianistka Beatrice Rana (1993) že nekaj let vzbuja pozornost in občudovanje mednarodne javnosti, angleški kritiški ceh pa ji je spomladi 2018 podelil nagrado za najobetavnejšo inštrumentalistko. Navdušuje s srčnostjo, filigransko preciznostjo in poustvarjalno zrelostjo. Njeno zadnjo zgoščenko z Bachovimi Goldbergovimi variacijami je New York Times uvrstil med 25 najboljših posnetkov klasične glasbe leta 2017.

 

Uravnoteženo zasnovan program sooča Brahmsa kot simfonika in Brahmsa kot komornega glasbenika: na eni strani dramatičen, mogočen klavirski koncert simfoničnih razsežnosti; na drugi pa v prihodnost zagledan klavirski kvartet, ki je s svojo strukturo »razvojnega variiranja« prepričal samega Schönberga.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0