Compagnie Käfig: Piksel
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
22. maj. 2018 19:30

15, 19, 21, 25, 13* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Generalni pokrovitelj abonmaja Veličastnih 7

Pokrovitelj predstave PIKSEL

Medijska pokroviteljica abonmaja Veličastnih 7

Spletna medijska pokroviteljica

Abonma Veličastnih 7 in za izven

Compagnie Käfig: Piksel

Digitalno 3-D prizorišče, ki dopolnjuje (in ovira) plesne gibe

»Predstava je absolutno osupljiva. Česa takega na odru še ni bilo. Plesalci nastopajo v digitalnem 3D-prizorišču, ki sledi njihovim gibom, in izvajajo drzne akrobacije na premičnem podu ali pred velikim zaslonom. Dogajanje soustvarjajo tako hiphop plesalci kot cirkuški artisti. Solistične točke so preprosto hipnotične. V Créteilu je bilo občinstvo ob koncu dobesedno ekstatično!« France Inter, Stéphane Capron

Umetniško vodenje in koreografija: Mourad Merzouki
Digitalna produkcija: Adrien Mondot, Claire Bardainne
Glasba: Armand Amar

Produkcija: Centre Chorégraphique National de Créteil et du Val-de-Marne / Compagnie Käfig
Koprodukcija: Maison des Arts de Créteil, Espace Albert Camus – Bron

Predstava traja 70 minut.

Režiser in koreograf Mourad Merzouki, ki je bil v devetdesetih ena ključnih osebnosti francoskega in mednarodnega plesnega hiphoperskega dogajanja, danes deluje na križišču različnih ustvarjalnih področij. Praviloma njegova dela bogatijo elementi sodobnega cirkusa, borilnih veščin, plesa, upodabljajočih umetnosti, predvsem pa sodobne tehnološke rešitve. Večdisciplinarni pristop mu omogoča raziskovanje obzorij tako plesne kot drugih ustvarjalnosti.

Compagnie Käfig je z željo po razširitvi svojega umetniškega polja delovanja ustanovil leta 1996. Beseda Käfig v arabskem jeziku pomeni kletka, kar jasno nakazuje, da ne pristaja na žanrske omejitve in išče stične točke različnih zvrsti. Leta 2009 je postal vodja Narodnega koreografskega centra iz Créteila in Val-de-Marna, v katerem poleg plesne produkcije skrbi za izobraževanje mlajših plesnih generacij ter zagotavlja tehnično in izobrazbeno pomoč neodvisnim ustvarjalcem.

Projekt Piksel je mejna točka združitve sodobne tehnologije in igralčevega telesa, v kateri oba ohranjata svojo primarnost, hkrati pa delujeta kot eno. Kot organizem, sestavljen iz dveh različnih danosti, združen v novo, tretjo. Tehnologija ni le odrski učinek, temveč gradivo, da plesalce prestavi v novo razsežnost, ki prevzame tako z »digitalizirano« natančnostjo kot lirizmom, ki ga znotraj nje ustvarjajo telesa. Piksel je paša za vsa čutila, hkrati pa izredno pomenljiva pripoved o tem, kam ob visokem tehnološkem ritmu pravzaprav korakamo. Oziroma plešemo.

Pri svojem delu koreograf Mourad Merzouki, vse od zgodnjih devetdesetih ključna osebnost hiphop scene, spaja različne discipline. Svojemu raziskovanju hiphop slogov dodaja cirkuške umetnosti, borilne veščine, vizualne umetnosti, video in živo glasbo. Z večno mislijo na korenine hiphopovskega gibanja ter njegovih družbenih in geografskih izvorov ta večdisciplinarni pristop odpira nova obzorja in popolnoma nove poglede.

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0