Carmen Manet »Vidim te«
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
19. jun. 2018 20:00

14, 17, 20, 24, 12* EUR

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Carmen Manet »Vidim te«

Evrovizijski zbor leta 2017 vztrajno dokazuje svojo predanost in ljubezen do glasbe

Omenjeni 33-članski ženski pevski zbor iz Kranja se je z začetkom maja, natančneje 5. in 6. maja, podal v novomeški studio RSL Production d.o.o., kjer je na nosilec zvoka zapisal nov sveženj pesmi, ki ostanejo.

»Apollo 18«, kot so dekleta naslovila nastajajoči album, nosi naslov po istoimenski skladbi, pod katero se je podpisal Samo Vovk. Album bo sestavljen iz zbirke pesmi, ki prihajajo iz različnih vetrov. Iz domovine, tujine, preteklosti, prihodnosti in iz srca.

Naporen urnik snemanja, ki je predvideval 11 posnetih skladb v pičlih dveh dneh, ne bi bil izveden v tako sproščenem, zabavnem in profesionalnem vzdušju, če z njimi v studiu ne bi bilo Mateja Pečaverja in Gregorja Jeraše, ki sta skrbela za zvok in potek ter izvedbo snemanja, Samota Vovka, ki je poskrbel za piljenje akordov, harmonij in groove ter Gašperja Jereba, ki je vzdušje popestril s klavirsko spremljavo. Studio je s svojim udobjem in lego tik ob gozdu poskrbel, da so dekleta še z večjo lahkoto posnemala zvoke živahnega spomladanskega gozda, ki je predmet glasbenega zapisa v skladbi »Spring, the sweet spring«, izpod rok Ēriksa Ešenvaldsa.

Poslušalci bodo na plošči poleg zgoraj omenjene skladbe ter naslovne skladbe »Apolo 18« in obeh zmagovalnih evrovizijskih skladb (Samo Vovk: »Ta na Solbici« in Katarina Pustinek Rakar: »Adrca«) našli tudi ostale slovenske in tuje skladbe, ki jih bo zbor izvajal na celovečernem koncertu »Vidim te« v Cankarjevem domu 19. junija. Na ta dan pa bo izšla tudi sama plošča.

Dekletom te dni zapolnjujejo tudi priprave in vaje za junijski koncert, ki ga bodo tematsko razdelila na dva dela. V prvem delu bo pevski zbor skupaj s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije izvajal delo »Magnificat«, norveškega skladatelja K. A. Arnesena. V drugem delu pa bodo predstavila še različna dela naslednjih slovenskih in tujih skladateljev: Ambrož Čopi, Fran Gerbič, Christophe Beck in Frode Fjellheim, Ola Gjeilo, Tobin Stokes ter Ēriks Ešenvalds. Poslušalci bodo na koncertu lahko slišali tudi obe zmagovalni skladbi z izbora »Evrovizijski zbor leta 2017«: »Ta na Solbici« in »Adrca«. Poleg tega bodo dekleta premierno izvajala tudi najnovejšo skladbo »Apollo 18«, ki jo je Samo Vovk za zbor napisal posebej za to priložnost.

Magnificat bo s svojim glasom obogatila 1. sopranistka v zboru, Ernestina Jošt. Magnificat je cikel klasične zborovske glasbe, ki predstavlja hvalnico v obliki molitve. Delo je napisano za zbor s solo sopranom. Ernestina Jošt trenutno obiskuje 3. letnik petja pri profesorici Theresi Plut na Akademiji za glasbo. V letu 2017 je z Akademskim zborom sv. Cecilije in komornim orkestrom izvajala Mozartovo mašo v C-duru, v letošnjem letu je nastopala kot solistka v Vivaldijevi Gloriji. Prav tako pa že več let nastopa z Velikim simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Kot solistka večkrat nastopa z zborom Carmen manet.

 

VEČ O CARMEN MANET:

Carmen manet je 33-članski ženski pevski zbor iz Kranja, ki poskrbi, da njihove pesmi še dolgo odzvanjajo v ušesih in ostanejo zapisane v spominu navzočih poslušalcev. Carmen manet namreč v latinščini pomeni "pesem ostane".

Gre za pevski zbor, ki mu pobiranje prestižnih odličij in nagrad vsekakor ni tuje. Pohvalijo se namreč lahko že z dvema platinastima, tremi srebrnimi ter osmimi zlatimi priznanji z domačih in tujih zborovskih tekmovanj.

Julija 2017 pa je zbor kronal svojo zbirko nagrad z novim mednarodnim odličjem. Na prvem tekmovanju za zborovske pevce »Evrovizijski zbor leta 2017«, ki je potekalo v Latviji, so dekleta navdušile strokovno žirijo ter premagale evropsko zborovsko konkurenco.

Carmen manet sestavljajo nekdanje dijakinje Gimnazije Kranj, ki jih ne povezuje zgolj ljubezen do glasbe in prepevanja temveč tudi medsebojno prijateljstvo iz gimnazijskih klopi.

Zbor od ustanovitve leta 2011 vodi Primož Kerštanj, dirigent in glasbeni pedagog, ki poučuje na glasbenem centru Doremi na Bledu. V svoji dosedanji karieri je vodil že kar nekaj glasbenih zasedb, v sam vrh slovenske mladinske zborovske scene pa je kot zborovodja pripeljal Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, o čemer priča veliko število najvišje osvojenih priznanj in nagrad tako na domačih kot tudi tujih tekmovanjih.

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0