Balet Preljocaj: Romeo in Julija
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
28. dec. 19:30

20, 23, 27, 31, 16* EUR

29. dec. 19:00

20, 23, 27, 31, 16* EUR

30. dec. 18:00

20, 23, 27, 31, 16* EUR

31. dec. 20:00

23, 27, 21, 35 EUR (s kozarcem pijače)

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Generalni pokrovitelj abonmaja Veličastnih 7

Medijska pokroviteljica abonmaja Veličastnih 7

Spletna medijska pokroviteljica

Abonma Veličastnih 7 in za izven

Balet Preljocaj: Romeo in Julija

Antologijska ljubezenska zgodba v središču klanovskih razprtij. Nikoli bolj aktualna kot danes.

Koreografija: Angelin Preljocaj
Glasba: Sergej Prokofjev, Romeo in Julija

Uvodne takte uverture Romea in Julije Prokofjeva kmalu preglasi hrup helikopterja. Naenkrat se znajdemo po apokalipsi, ko politično-vojaška elita Capuletov terorizira brezpravno večino, poosebljeno v družini Montegov. Enako radikalna kot prostorsko-časovna sprememba je tudi okrajšava partiture, predvsem pa Preljocajeva koreografija. V njej ni prostora za družino, za intimnost, opravka imamo s skupinami – klani, ki se borijo za svoj teritorij. Še vedno pa ostaja jedro Shakespearove scenske zamisli – balkon, hkratno prizorišče ultimativne ljubezni, krvavih klanovskih obračunavanj in tragične usode.

Angelin Preljocaj je koreografijo na glasbo Prokofjeva za lyonsko opero ustvaril leta 1990. Petindvajset let pozneje je bilo delo v njegovi skupini Ballet Preljocaj of Aix-en-Provence obnovljeno in od takrat izredno uspešno gostuje po vsem svetu.

Ob nastanku je bil Preljocaj skoraj neznano ime mednarodne plesne scene; neizkušen koreograf se je zaradi dvoma v svoje sposobnosti skorajda odpovedal naročilu lyonske opere. Razlog, da je kljub temu sledil izzivu, je našel v esenci Shakespearjeve zgodbe – o (ne)zmožnosti uresničitve ljubezni zaradi političnih razmer. Je namreč otrok albanskih staršev, ki so se v Francijo priselili zaradi v domovini politično nevzdržnih razmer.

 

Balet Preljocaj

Začetek z imenom Preljocaj Company sega v december leta 1984. Pet let pozneje je skupina spremenila ime in postala  Nacionalni koreografski center Champigny-sur-Marne in Val-de-Marne. Leta 1996 je hkrati s selitvijo v Cité du Livre in Aix-en-Provence spremenila tudi ime in postala Balet Preljocaj – Nacionalni koreografski center Provence-Alpes-Côte d’Azur Region, Bouches-du-Rhône Department, Pays d’Aix Community in City of Aix-en-Provence. Leta 2006 je skupina dobila stalni sedež v centru Črni paviljon, ki skupini omogoča realizacijo celotnega kreativnega procesa na enem prostoru, gostovanja domačih in tujih skupin, številne delavnice, pedagoško delo in intenzivno ukvarjanje z izobraževanjem za mladino.

Od ustanovitve do danes je Angelin Preljocaj (1957) ustvaril skoraj petdeset koreografij, skupina na leto opravi več kot sto mednarodnih gostovanj. Še vedno je njen umetniški vodja.

 

Angelin Preljocaj

Rojen leta 1957 v Parizu, sin albanskih staršev, političnih disidentov, ki so se tik pred njegovim rojstvom preselili v Francijo. S plesom se je prvič soočil pri desetih letih, ko je zagledal fotografijo plešočega Nurejeva. Naslednjih šest let je obiskoval baletno šolo in raziskoval, kar ga je pri fotografiji najbolj navdušilo – to je bilo vprašanje, kako lahko ples človeka tako močno spremeni in ga naredi tako čudovitega. Klasični balet ga je proti koncu vedno manj zanimal in kreativno omejeval, celo tako močno, da se ga je odločil za kratek čas popolnoma opustiti. A na srečo je kmalu odkril sodobno plesno sceno, ki jo je prepoznal kot prostor, v katerem se lahko tako plesalsko kot koreografsko izrazi. Intenzivno se je posvetil raziskovanju sodobnih plesnih tehnik in hkrati že koreografiranju sodobnih plesnih predstav. Prve koreografije segajo v sredino osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sodeluje s številnim umetniki z različnih področij ustvarjanja, med drugimi tudi s skladatelji Goranom Vejvodo, skupino Air, Karlheinzem Stockhausnom, pisateljema Pascalom Quignardom in Laurentom Mauvignierom, industrijsko oblikovalko Constance Guisset, modnim kreatorjem Jean-Paulom Gaultierom … Ustvarja tudi na filmskem področju, je avtor več kratkih (Le postier, Idées noires, 1991) in dolgometražnih filmov Un trait d’union and Annonciation, 1992/2003). Osvojil je številne nagrade, med drugimi tudi veliko nagrado national de la danse francoskega ministrstva za kulturo leta 1992, benois de la danse za koreografijo dela Le Parc (1995), priznanja bessie za koreografijo dela Annonciation (1997),  nagrade les victoires de la musique za Romeo in Julija (1997) …

 

 

V vstopnico za vse silvestrske kulturne prireditve sta všteta kozarček penine ali brezalkoholne pijače in silvestrovanje ob živi glasbi v Veliki sprejemni dvorani do 1. ure (hrana in pijača nista všteti).

S posebno vstopnico v vrednosti 20 EUR lahko od 22. do 1. ure silvestrujete ob živi glasbi v Veliki sprejemni dvorani (hrana in pijača nista všteti).

 

Komentarji | Število komentarjev: 0