Balet Preljocaj: Romeo in Julija
Nakup Gallusova dvorana
Termini:
28. dec. 19:30

20, 23, 27, 31, 16* EUR

29. dec. 19:00

20, 23, 27, 31, 16* EUR

30. dec. 18:00

20, 23, 27, 31, 16* EUR

31. dec. 20:00

23, 27, 21, 35 EUR (s kozarcem pijače)

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Generalni pokrovitelj abonmaja Veličastnih 7

Medijska pokroviteljica abonmaja Veličastnih 7

Spletna medijska pokroviteljica

Abonma Veličastnih 7 in za izven

Balet Preljocaj: Romeo in Julija

Antologijska ljubezenska zgodba v središču klanovskih razprtij. Nikoli bolj aktualno kot danes

Koreografija: Angelin Preljocaj
Glasba: Sergej Prokofjev, Romeo in Julija

Angelin Preljocaj je koreografijo na glasbo Prokofjeva za lyonsko opero ustvaril leta 1990. Petindvajset let pozneje je bilo delo v njegovi skupini Ballet Preljocaj of Aix-en-Provence obnovljeno in od takrat izredno uspešno gostuje po vsem svetu.

Ob nastanku je bil Preljocaj skoraj neznano ime mednarodne plesne scene; neizkušen koreograf se je zaradi dvoma v svoje sposobnosti skorajda odpovedal naročilu lyonske opere. Razlog, da je kljub temu sledil izzivu, je našel v esenci Shakespearjeve zgodbe – o (ne)zmožnosti uresničitve ljubezni zaradi političnih razmer. Je namreč otrok albanskih staršev, ki so se v Francijo priselili zaradi v domovini politično nevzdržnih razmer.

Uvodne takte uverture Romea in Julije Prokofjeva kmalu preglasi hrup helikopterja. Naenkrat se znajdemo po apokalipsi, ko politično-vojaška elita Capuletov terorizira brezpravno večino, poosebljeno v družini Montegov. Enako radikalna kot prostorsko-časovna sprememba je tudi okrajšava partiture, predvsem pa Preljocajeva koreografija. V njej ni prostora za družino, za intimnost, opravka imamo s skupinami – klani, ki se borijo za svoj teritorij. Še vedno pa ostaja jedro Shakespearove scenske zamisli – balkon, hkratno prizorišče ultimativne ljubezni, krvavih klanovskih obračunavanj in tragične usode.

 

Komentarji | Število komentarjev: 0