Zaljubljeni Cankar

26.04.2018

Vsakič, ko se odpravim na Žale na grob mojega očeta, grem mimo groba Milene Rohrmann, ki je umrla leta 1945. Na njem piše: Milena Rohrmann, Cankarjeva nevesta. Pa mi je nekoliko tesno pri srcu. V Cankarjevem življenju je bilo kar nekaj žensk, ki so verjele, da so njegove neveste, pa z nobeno ni stopil pred oltar. Čeprav je ravno v primeru Milene Rohrmann menda prav malo manjkalo.

Kar za štirideset pesmi in številna ljubezenska pisma ga je navdihnila lepa, srnjeoka učiteljica Anica Lušin, v katero se je Cankar zaljubil, ko ji je bilo komaj sedemnajst let. V prezgodnjem grobu, saj je komaj devetindvajsetletna umrla za tuberkulozo, počiva skupaj s sestro Minko v Plešivcu pri Velenju, nagrobnik pa krasi Cankarjev napis: »Tiho zdaj v grobu spi / tvoja in moja / vesela mladost.«

Sprva je Cankar Anici pisal vsaj dve vroči pismi na teden, pozneje jih je bilo manj, ljubezen pa se je skrhala po tem, ko se je v ljubeče razmerje zapletel tudi z njeno sestro Minko in jo na Dunaju predstavljal kot svojo nevesto.

Ko prebiramo Cankarjeva pisma Lušinovi, nismo presenečeni, da ji je ukradel srce:

A 'ljubiti', ljubiti tako, kakor je ljubil Romeo svojo Julijo, kakor je Heine ljubil svojo prvo ljubico Amalijo in kakor ljubim tebe jaz, – to se pravi popolnoma se izgubiti v ljubljenem bitju, opojiti vso svojo dušo z mislimi nanj in z vročim, strastnim hrepenenjem; kdor ljubi, ne pozna več nikake sreče izven svoje ljubezni in če je prevarana ta ljubezen, je končano njegovo življenje in nima nobenega smotra več. To je ljubezen. Ljubiti se more samo enega; in pred to vročo ljubeznijo stopi vse drugo v stran in nima nikakršnega pomena … Pozdravlja te najiskrenejše in poljublja na ustnice in na laske tvoj ljubeči te Ivan.
 

Bliža se 10. maj. Cankarjev rojstni dan. Kot vsako leto se bomo ob 12.30 zbrali na ploščadi pred Cankarjevim spomenikom pri Cankarjevem domu. Marko Mandič bo interpretiral odlomek iz Hlapcev, za glasbeno doživetje pa bo poskrbel APZ Tone Tomšič. Vsako leto zaposleni v Cankarjevem domu na ta dan pred spomenik položimo venec, vabimo vas, da to letos storite skupaj z nami.

Zvečer, ob 19. uri, bomo v Štihovi dvorani krstno izvedli branje besedila Iz lepih časov, sestavljenega iz Cankarjevih pisem Anici Lušinovi, ki jih je izbral in dramatiziral Ivo Svetina, interpretirali pa jih bodo Daša Doberšek, Jana Zupančič, Uroš Fürst in Jernej Gašperin. Za to prireditev, ki bo odzvanjala v lepoti Cankarjeve besede, sicer potrebujete vstopnico, ki pa je brezplačna.

Še namig: 9. maja zvečer lahko v Kosovelovi dvorani prisluhnete publicistu Petru Kolšku, ki bo predaval o Cankarju in ženskah, 11. maja pa v taisti dvorani dr. Svetlani Slapšak, ki se bo poglobila v Cankarjevo erotiko.

Ti si se nasmehljala in jaz sem izgubil vso pamet, če si me pogledala s svojimi prelepimi očmi, ni bilo na meni nič več niti sledu duhovitosti in beseda mi je zastala. In vendar sem bil najsrečnejši človek na svetu in zdelo se mi je, da leži pred mano prihodnost svetla in krasna, posuta z rožami in diamanti.« Cankar v pismu Anici Lušinovi

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI