Tja in spet nazaj

12.12.2017 

Le nekaj dni je minilo od premiere opere za otroke Hobit. Po priljubljenem romanu Hobit ali Tja in spet nazaj R. R. Tolkiena jo je uglasbil skladatelj Dean Burry, ki živi v Torontu. Na premieri je bil skladatelj iskreno navdušen. Priznati moram, da ne brez razloga. Za vse, ki smo pripravljali to predstavo, uprizoritev ni bila lahek zalogaj. V vsaki izmed uprizoritev poje, pleše in igra petinsedemdeset otrok, režiserka Nana Milčinski pa je režirala kar tri zasedbe, se pravi tri skupine mladih ustvarjalcev. Ravno ti mladi ustvarjalci, stari od osem do šestnajst let, ki se jim v predstavi pridružijo tudi odrasli solisti, so resnični zmagovalci. Na predstavo so se pripravljali leto in štiri mesece. Vadili so v svojem prostem času, ob koncih tedna in med počitnicami, velika zasluga gre tudi njihovim staršem, ki so jih pridno vozili na vaje. Dolgo pripravljalno obdobje se predstavi zelo pozna. Mladi umetniki so suvereni, kot da bi šlo za operne ali gledališke profesionalce. Nastop v takšni imenitni predstavi za mlade ustvarjalce ni mačji kašelj, temveč zahteven zalogaj; natančno obvladajo petje, ples in igro. Lepo! Iz mladih src za mlada srca, ki v Linhartovi dvorani spremljajo lep, pravljičen umetniški dogodek, na katerega smo zelo ponosni.

Sicer pa ravno na današnji dan, 11. decembra, mineva 99 let od smrti Ivana Cankarja, tako da bomo 1. januarja vstopili v Cankarjevo leto, posvečeno 100. obletnici pisateljeve smrti. 15. januarja 2018 bomo odprli festival Cankar o Cankarju, ki ga bomo pospremili z razstavo v našem Prvem preddverju. Pripravljamo jo skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Osrednja razstava, ki jo pripravlja akademik dr. Janko Kos, bo na ogled v naši osrednji Galeriji od junija naprej.

V polnem teku so tudi priprave na veliko gledališko koprodukcijo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja. Hudo nas je pretresla včerajšnja novica, da se je nenadoma poslovil izjemen človek in veličasten igralec Jernej Šugman, ki bi v tej predstavi sicer upodobil vlogo Zlodeja. Hud udarec za njegove najbližje, za njegov kolektiv v ljubljanski Drami ter za slovensko gledališko in filmsko umetnost nasploh. Danes smo tudi v Cankarjevem domu v mislih z njimi. Jerneja Šugmana se spominjam še iz srednješolskih časov na Poljanah, njegova igralska pot si zasluži veliko občudovanja. Jernej Šugman je s svojo neizmerno igralsko karizmo začaral tudi naš največji oder. Lani januarja smo ga na Gallusovem odru občudovali v predstavi Vojna in mir, v kateri je mojstrsko upodobil kar štiri vloge, leto pred tem je tudi na taistem odru blestel v Homerjevi in Lorencijevi Iliadi. Kakšno izjemno sožitje igralskega intelekta in srca. Danes nočemo verjeti, da je ta veličastni umetnik »odšel tja« in da se pot nazaj, če parafraziram Tolkiena, nikoli ne bo zgodila.

Značke
Najbolj brano

Obvestilo za obiskovalce

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI