Območje medveda in drugi kulturni posladki


29.03.2017 

V petek sta nas na pobudo Foruma slovanskih kultur obiskali predstavnici Muzeja Leva Tolstoja v Jasni Poljani. Dr. Galina Aleksejeva je spregovorila o družbenih utopijah na Finskem, v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, o filozofih in mislecih, ki so Tolstoja navdihovali pri razmišljanjih o brezrazredni družbeni ureditvi. Julija Vronska pa je predstavila nekatere zanimive dejavnosti muzeja. Zelo me je presenetilo, da muzej zaposluje kar petsto ljudi, ki se ukvarjajo s Tolstojevo zapuščino, tako s samim posestvom, ki ga menda velja obiskati in doživeti v različnih letnih časih, kot tudi z raziskovanjem njegove literarne dediščine. Muzej podeljuje tudi več literarnih nagrad, tako za ruske sodobne avtorje kot za tuje pisatelje, dostopne v ruskem prevodu, pa tudi za prevajalce. Letos je prvič v zgodovini tega muzeja tudi slovenski kandidat za ugledno nagrado, in sicer Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl. Držimo pesti!

Zelo zanimive so tudi kolonije za najstnike; na posestvu se srečujejo najstniki iz Rusije in njihovi vrstniki iz drugih držav. Predstavila nam je srečanje med ruskimi mladostniki in vrstniki iz ZDA, ki so na podlagi romanov Huckleberry Finn Marka Twaina in Tolstojeve trilogije Otroštvo, Deček, Mladost spregovorili o lastnih bivanjskih tegobah. Na obrobju zaščitenega posestva gradijo nove hotelske namestitve za obiskovalce Tolstojevega muzeja. Na ta dan smo se poslovili tudi od naše razstave Lev Tolstoj v Prvem preddverju, ki je ljudi tako navdihovala, da so si celo sami organizirali skupinske obiske in vodenje.

Ponedeljkov večer sem preživela na Območju medveda, kot je koncert ob 40. obletnici delovanja in novi album naslovil Peter Lovšin. Svojo pot od koncerta na moščanski gimnaziji do nastopa v Gallusovi dvorani, kot tudi sodelovanje z različnimi skupinami od Pankrtov do Španskih borcev je Lovšin orisal na več kot triurnem koncertu, na katerem so zablesteli tudi mladi Prismojeni profesorji bluesa. Dvorana je bila navdušena! Medtem ko je Lovšin razlagal nekaj o ljubezni do Gorenjske, Primorske in Štajerske, je dekle na prvem balkonu kričalo »Pa Koroškeee!«, kar pomeni, da smo se zbrali z različnih slovenskih vetrov.

Eden mojih najljubših komadov Pankrtov je Za železno zaveso. Tega tokrat sicer nismo slišali, verjetno bo na sporedu jeseni v Stožicah. Peter Lovšin je na koncertu pokazal neverjetno poskočnost, vitalnost in kondicijo, s katerima se lahko pohvali marsikatera rockerska legenda, ki ji uspe vstopiti v srednja leta, kar pomeni, da zdrav življenjski stil od fitnesa do presne hrane, ki ga rockerji vsaj v rosnih letih ne prakticirajo, očitno ni predpogoj za vseživljenjsko vitalnost. K njej, kot dokazuje Lovšin, očitno močno prispeva predvsem osebna svoboda, ki jo navdihuje rock. Koncert je bil odličen primer medgeneracijskega dialoga, saj smo ga obiskali tako veterani (50 in 60+) kot tudi naši otroci in vnuki.

Danes pa je Cankarjev dom predvsem delovišče. V Veliki sprejemni dvorani postavljamo stojnice za Kulturni bazar, ki ga vsakič obišče več kot tisoč mentorjev iz vse Slovenije, da bi se informirali, kam bodo malčke, otroke in najstnike peljali na kulturne prireditve. Kot vsakič zabavno in kakovostno prikaže Kulturni bazar, je možnosti res veliko. Obisk lahko mirne duše priporočim tudi staršem, ki so jim vrata jutri na široko odprta tudi v spremstvu z otroki.

Sobota bo dan za celjsko predstavo Rose Bernd, po mnenju slovenskih kritikov in teatrologov je to najboljša slovenska gledališka stvaritev minule sezone v režiji Mateje Koležnik in produkciji Celjskega gledališča, ovenčana tudi z več Borštnikovimi nagradami za igralsko briljanco.

V naši galeriji pa že pripravljamo pregledno razstavo izjemnega fotografa madžarskega rodu Roberta Cape (1913–53), ki jo bomo odprli prihodnjo sredo zvečer. Izjemne fotografije že visijo, moji sodelavci pa nameščajo napise in osvetlitev. Njegova razstava bo doživetje.
 

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI