Uršula Cetinski, generalna direktorica CD

Moje delo je knjiga ljubezni

06.09.2017 

Pa smo v novi sezoni! Iz tiskarne so naši izvrstni oblikovalki Maji Gspan sporočili, da so natisnili novo programsko knjižico za sezono 2017/18, ki jo je uredila Damjana Kenda Hussu. Naslovnico krasita ilustracija Matije Medveda, za katero je uporabil fotografijo Ivana Cankarja iz zapuščine Frana Vesela, ki so nam jo prijazno posredovali kolegi iz Narodne in univerzitetne knjižnice, in Cankarjev citat »Moje delo je knjiga ljubezni«. Kajti naša nova sezona bo, predvsem prihodnje leto, v znamenju spominjanja 100. obletnice Cankarjeve smrti. Osrednja dogodka bosta gledališka koprodukcija Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja v Gallusovi dvorani in velika razstava, ki si jo boste ogledali kar v treh delih, in sicer v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer bodo predstavili pisateljevo življenje in čas, v katerem je ustvarjal, v Galeriji Cankarjevega doma se bomo osredotočili na Cankarjeva dela po izboru akademika dr. Janka Kosa, manjšo razstavo pa bodo pripravili tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Počitnice sem izkoristila za kulturni ogled Prage, v kateri se je trlo turistov. Me ne čudi, saj ima Praga res kaj pokazati. Razveselilo me je, da se umetniška zbirka, s katero njihova Narodna galerija predstavlja 20. in 21. stoletje, začne z Meštrovićevimi kipi. Tudi Ivan Meštrović v Cankarjev dom prihaja v novi sezoni, saj bomo v sodelovanju z Galerijo Meštrović v Splitu in z Ateljejem Meštrović v Zagrebu predstavili okoli šestdeset kiparjevih del z naslovom Ivan Meštrović: Telesnost in erotika v kiparstvu. To bo doživetje! Kar je za Hrvate Meštrović v kiparstvu, je za Slovence Plečnik v arhitekturi. Tako nekako mi je dejal soprog, umetnostni zgodovinar, ko sem ga vprašala, kako naj napovem našo razstavo. Oba umetnika namreč močno presegata okvirje svoje domovine. Razstava, ki jo bomo prihodnje leto odprli dan po kulturnem prazniku, bo za Nino Pirnat Spahić, pri nas vodjo razstavnega programa, velik zalogaj, saj je prevoz kiparskih del težavno in delikatno početje. Prav poseben izziv bo to.

Sicer pa sem poletne dni preživela v družbi s Cankarjevo literaturo. Presneto drugače jo beremo po petdesetem letu kot pa v šolskih klopeh. To je seveda povsem normalno, saj se naše življenjske izkušnje v srednjih letih močno spremenijo, literature pa ni mogoče brati drugače kot skozi optiko lastnega doživljanja življenja in sveta. Med ponovnim branjem me je presunilo marsikaj. Med drugim tudi obup matere v romanu Na klancu, ki veljake moleduje, naj podprejo sinovo šolanje v Ljubljani. Roman je močno avtobiografsko obarvan, zato sem si živo predstavljala, kaj je za Cankarjevo mater pomenilo, ko so vrhniški veljaki pozabili na obljubo, da bodo podpirali šolanje njenega nadarjenega sina. Socialna stiska družine je bila tako huda, da si jo v resnici lahko predstavlja le tisti, ki se je tudi sam že znašel v podobnem položaju. Pri Cankarju se mi zdi popolnoma neverjetno, v kako krutih okoliščinah je rasel, pa kako izjemno široka so bila potem njegova duhovna in intelektualna obzorja.

Sicer pa me je neznansko razveselilo tudi listanje po knjigi Oder. Podoba. Spomin. Patricije Maličev. Tudi ta je že v tisku, izdali pa jo bomo skupaj s časopisno hišo Delo. Knjiga je izjemen oblikovalski dosežek Maje Gspan, intervjuje Patricije Maličev z vrhunskimi umetniki, ki so prejšnjo sezono v Cankarjevem domu nastopali v okviru abonmaja Veličastnih 7, je uredil Ali Žerdin. Knjig o gledališču in plesu ni veliko, pa je ravno za gledališče zelo pomembno, da tudi kaj ostane v besedi in sliki, saj gre za minljivo umetnost, ki ugasne, ko se ugasnejo odrske luči. Tedaj ostane le v našem spominu.

Čez leto dni bo tudi naša nova sezona le še spomin. Naš in vaš. Spomin, zaradi katerega ne bomo več takšni, kot smo danes. Prav zato gre. Za doživetja, v katerih uživamo zaradi novih spoznanj in estetskih spodbud. Zato si v vaših rokovnikih in mobilnih napravah le zapišite 14. september 2017, naš Dan odprtih vrat. Dogodkov bo veliko, vstopnice so tokrat po zaslugi našega pokrovitelja brezplačne. Popoldan vašo družino pripeljite na izvrstno predstavo Tesla Janeza Dovča, zvečer pa se odpravite na premiero francoskega dokumentarca o pisatelju Borisu Pahorju, ki bo ta večer tudi z nami. Sicer pa bomo novo sezono na ta dan predstavili že dopoldne v naši Veliki sprejemni dvorani. Srečno!

 

Značke
Najbolj brano

Restavrirane velike tapiserije umetnikov nekdanje skupne države (zasnovane in izdelane posebej za Cankarjev dom med letoma 1979 in 1980) znova na stenah Velike sprejemne dvorane

Prešernov dan v Cankarjevem domu

2020

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI