Cankarjev dom v času platonske ljubezni

Januarja 2020 smo bili v Cankarjevem domu samozavestni. V letu 2019 nas je obiskalo več kot 540.000 ljudi, kar je kar petina vseh obiskovalcev kulturnih prireditev v Sloveniji. To je bil vzpodbuden razultat za eno samo kulturno hišo, ki je pokazal, da je kultura končno okrevala po gospodarski krizi iz leta 2008. 

Naš Jazz festival Ljubljana je bil svetovni hit

Vendar pa je pandemija kovida že marca spremenila naše delovanje. Letos smo v normalnem obsegu delovali zgolj petinsedemdeset dni, preostanek leta pa preživeli zaprti ali z omejenim številom obiskovalcev.
Junija smo vendarle izvedli tako Festival dokumentarnega filma kot Jazz festival Ljubljana, ki se je deloma odvijal v naših dvoranah, deloma pa je bil posredovan po spletu, kjer si ga je ogledalo 40.000 ljubiteljev jazza. Jazzovski glasbeniki iz tujine so se slovenskim priključili s pomočjo spletnih povezav, naš festival je postal svetovna uspešnica, predvsem pa spodbuda za umetnike vsega sveta: ponovno rojstvo umetnosti po prvem valu. 

Poletna doživetja na Mali terasi sredi Ljubljane so bila ganljiva

Julija in avgusta smo v Klubu Cankarjevega doma začeli z novim ciklom Mala terasa sredi Ljubljane, kjer so slovenski umetniki spet dobili priložnost za stik z občinstvom v živo, zato so bile glasbene in gledališke prireditve prav ganljive. Jeseni smo izvedli kar nekaj izstopajočih dogodkov tudi z umetniki iz tujine. Odprli smo razstavo fotografij Hernrija Cartier-Bressona Iz oči v oči, ki je še vedno na ogled v Galeriji Cankarjevega doma in jo toplo priporočam v prvih januarskih dneh novega leta. 
Novembrskega mednarodnega filmskega festivala Liffe pa žal nismo mogli več pripraviti v kinodvoranah po Sloveniji kot običajno. Prvič v zgodovini smo ga izpeljali na zahtevo, kar pomeni, da si je bilo mogoče liffovske filme naročiti kar domov, jih spremljati na televizijskem, računalniškem zaslonu ali po mobitelu. Festivalske filme si je ogledalo najmanj 25.000 ljudi. Na splet se je preselil tudi Slovenski knjižni sejem.
 

Silvestrovali bomo z Rudijem Bučarjem

V zadnjih decembrskih dneh se z dogodki iz naših dvoran oglašamo po spletu. Če se letos ne boste mogli vrteti po naši Veliki sprejemni dvorani, kot da bi vas nosil vihar, pa vas vabimo, da na Silvestrovo prisluhnete Rudiju Bučarju, ki bo nastopil na odru Gallusove dvorane, v vaš dom pa ga lahko kot prijaznega muzikaličnega gosta spustite prek spleta.

Cankarjev dom po spletu – pa je vendarle ljubezen!

Leto 2021 bo leto okrevanja. Kakšna bo hitrost vračanja kulture v javno življenje, bo odvisno od učinkovitosti cepiva. Tudi prihodnje leto bo za kulturo leto izrednih razmer. Neznank je veliko. Edino, na kar se lahko z gotovostjo zanesemo, sta nepremagljiva moč umetnosti in trdna vez med človekom in umetnostjo. To pa je tudi poglavitna srž našega poslanstva. Programsko smo pripravljeni. V visokem štartu čakamo na odrešilni pok, ki bo pomenil, da spet lahko prižgemo odrske luči. 
Smo v času platonske ljubezni. Brez dotikov in telesne bližine. Pa je vendarle ljubezen!
SREČNO, ZDRAVO IN ZADOVOLJNO 2021 VAM PRIVOŠČIM!
 

Najbolj brano

34. Liffe: nagrade in odsevi

Spremna beseda: dr. Ali Žerdin in Anže Zorman

Uršula Cetinski odprla razstavo Joannes Antonius Scopoli – izjemni glasnik naravoslovja na Slovenskem v Prirodoslovnem muzeju Slovenije

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI