Prokurist Steklarne Rogaška Jim Walsh in Uršula Cetinski (foto: Tina Kramberger)

Cankar v Rogaški

26.06.2017 

V četrtek sem skupaj sodelavci obiskala Steklarno Rogaška. Vsako leto spoznamo eno od podjetij, s katerim sodelujemo. Lani smo se odpravili v Revoz, letos pa Rogaško Slatino. Spoznavanje organizacije proizvodnje v gospodarstvu je za zaposlene v kulturni ustanovi po strokovni plati prav gotovo zelo poučno. Hkrati krepimo vezi s podjetji, s katerimi se lahko odločamo za skupne poslovne pustolovščine.

Kaj imata skupnega Cankarjev dom in Steklarna Rogaška? Vsekakor težnjo po vrhunskosti ponudbe. Mi na področju izstopajočih kulturnih in kongresnih dogodkov, Steklarna Rogaška pa pri izdelovanju prestižnih kristalnih in steklenih izdelkov za različne blagovne znamke, med njimi tudi Tiffany in Versace. Poleg tega ohranjajo tudi lastno blagovno znamko. Večina izdelkov gre v izvoz. Verjetno za petične kupce, saj so umetnine iz stekla res stvar prestiža. Steklarna, ki zaposluje tisoč ljudi, je v lastništvu finskega Fiskarsa, vodi pa jo Irec Jim Walsh. S poslovnimi uspehi so trenutno zelo zadovoljni. Zaposleni v steklarni namreč odlično obvladajo svoj posel.

Med ogledom nas je najbolj prevzelo delo pri pečeh, ob katerih stojijo mojstri, ki na svoje palice lovijo koščke na več kot tisoč stopinj ogretega stekla, na pol tekočo zmes, ki jo je mogoče tudi rezati, in jo potem skozi votlo palico napihnejo v različne izdelke. Tu pa se postopek izdelave kristalnega kozarca, vaze ali česa drugega šele začne. Stekleni balonček v nadaljevanju dobi tudi svoje pritekline: pecelj, ročaj ipd. Do končnega izdelka ga čaka še cela vrsta postopkov, odvisno od oblikovalske zamisli, denimo peskanje, brušenje, pozlata itd. Veliko rok si poda čudovit steklen predmet, preden se znajde na naši polici, na pisalni ali jedilni mizi ali kot trofeja v rokah športnega zmagovalca.
 

26.06.2017 

Zelo zanimiv je bil tudi obisk Aninega dvora, ki je bil v Rogaški Slatini zgrajen pred petimi leti. Poslopje je sodobno in domiselno. Dvorana, okrašena s koščki stekla, ki utrip steklarne povežejo s kulturnim hramom, pa grafična zbirka, sprehod skozi zgodovino Rogaške Slatine, prikaz steklarske obrti, pa zgodovinske osebnosti, od umetnikov in znanstvenikov do politikov in aristokratov, ki so sprostitev iskali v termalnih vrelcih in romantičnih parkih. V kleti pa voda, ki kaplja s stropa in se izgublja v pesku, voda kot vir življenja. Anin dvor je lepo domišljen projekt, ki si zasluži pozornost.

Nas pa le še dan loči od začetka našega Jazz festivala. Če bo vzdušje vsaj približno podobno lanskemu, bo nepozabno!

Značke
Najbolj brano

Restavrirane velike tapiserije umetnikov nekdanje skupne države (zasnovane in izdelane posebej za Cankarjev dom med letoma 1979 in 1980) znova na stenah Velike sprejemne dvorane

Prešernov dan v Cankarjevem domu

2020

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI