Pretekli dogodek
9. jun. 2021 19:30

Dragi tovariši! (Dorogi Tovariši!)

Režija: Andrej Končalovski

Rusija, 2020; 120 minut

Scenarij: Andrej Končalovski, Elena Kiseleva
Igrajo: Julija Visotskaja, Vladislav Komarov, Andrej Gusev, Julija Burova, Sergej Erliš, Aleksander Maskelin
Festivali, nagrade (izbor): Benetke 2020 (posebna nagrada žirije)


Film o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani.

Novočerkask leta 1962. Ljudmila je članica lokalnega odbora Komunistične partije. Vrednote partije zagovarja z vso vdanostjo in prezira vsakršno nasprotovanje. Nekega dne pa je priča dogodku, ki ji za vedno spremeni pogled na svet. Oblasti v bližnjo tovarno pošljejo vojsko, da bi zadušila stavko delavcev, vendar pa se vse skupaj sprevrže v masaker. Izgine tudi Ljudmilina hčerka. Film natančno prikaže potek dogodkov, ki so epilog dobili šele po razpadu Sovjetske zveze.

 

Želel sem posneti film o generaciji svojih staršev, ki se je borila v drugi svetovni vojni in jo preživela v prepričanju, da je častno umreti »za domovino, za Stalina« ter z brezpogojno vero v cilje komunizma: oblikovati novo družbo s prispevkom milijonov posameznikov. Želel sem s kar največjo natančnostjo rekonstruirati resnične dogodke, obdobje, v katerem je zgodovina razkrila nepremostljivo vrzel med komunističnimi ideali in tragično stvarnostjo dejstev. Film je posvečen čistosti te generacije, njenim žrtvam ter tragediji, ki jo je izkusila ob pričevanju sesutja svoje mitologije in izdaje svojih idealov.
Andrej Končalovski

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se lahko od 15. 5. 2021 javnih dogodkov udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida 19.
Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se dogodka udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.
 
Na posamezni projekciji bo za gledalce na voljo toliko sedežev, kot bo ob predvajanju filma dovoljeno skladno z odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom ter ob upoštevanju navodil in priporočil NIJZ.

Dragi tovariši! (Dorogi Tovariši!)

2. jun. 2021 19:30
5. jun. 2021 19:30
9. jun. 2021 19:30
2. jun. 2021 19:30
5. jun. 2021 19:30
9. jun. 2021 19:30
Več terminov

5,50 EUR

4,50 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI