Pretekli dogodek
2. apr. 2019 - 6. maj 2019

Vladimir Leben

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov.
Izbor: Brane Kovič

Cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov

Izbor: Brane Kovič          

Ogled predstavitve Likovni kritiki izbirajo: Vladimir Leben v Prvem preddverju Cankajevega doma v času kongresa euroPD, ki bo potekal od 3. do 5. maja, žal ne bo mogoč. Hvala za razumevanje.                                                         

Konceptualni in intermedijski projekti, instalacije ter povezave umetnosti z znanostjo in tehnologijo so med bolj izpostavljenimi ustvarjalnimi praksami sedanjega časa. Vzporedno z njimi se – kljub večkratnim napovedim o njegovem koncu – v galerijah še vedno pojavlja tudi (tabelno) slikarstvo, čeprav nemalokrat izpeljano iz predhodnih podob v drugih medijih, kot sta, na primer, fotografija in digitalno generirana optična iluzija. Redkejše pa so slike, realizirane v klasičnih upodobitvenih tehnikah, zlasti figuralne kompozicije s kompleksnimi narativnimi in simbolnimi vsebinami. Ta način slikarskega razmišljanja odlikuje dela Vladimirja Lebna, ki domiselno in duhovito ter včasih provokativno in kritično razpira širok tematski in motivni razpon svojih videnj in umevanj bivanjskih in kulturnih vprašanj.

Vladimir Leben pogosto jemlje za izhodišče svojih upodobitev preproste, anekdotične dogodke in pojave, ki jih nato suvereno nadgradi v večpomenske izjave in metaforične sintagme. Z izjemno métiersko spretnostjo in občutkom za sestavljanje podobotvornih elementov gradi likovno dognane slikarske organizme s kodiranimi vsebinskimi sporočili. Narativno komponento slike velikokrat izpelje kot parabolo, torej tisto literarno obliko, ki v nasprotju z basnijo poduk namesto iz negativnega razpleta posreduje s pozitivnim zgledom, pri čemer uporablja različna retorična orodja, prilagojena vsakemu posameznemu primeru, ter so, podobno kot pri basni, lahko tudi hudomušna, ironična in hkrati moralična, ne da bi bila pokroviteljska.

Brane Kovič   

Medtem ko v basnih največkrat nastopajo živali s človeškimi lastnostmi, v prilikah pa ljudje, se v Lebnovih slikah pojavljajo oboji, čeprav umetnik njihove vloge kdaj poljubno zasuka. V tokrat razstavljenih delih, ki so vsako zase sklenjena celota, zaradi podobne zasnove in enake barve nakazanega prostora v ozadju pa jih lahko povežemo v triptih, gre prav za takšen zasuk, ki je dodatno podkrepljen s spremenjenimi poimenovanji modificiranih motivov iz krščanske ikonografije. Ne glede na naslove posameznih slik ti motivi niso eksplicitni, ampak so podani s predmetnimi prispodobami, saj pravzaprav v njih ne gre za zgodbe iz življenja svetnikov, temveč za okoliščine, v katerih se lahko znajdejo resnični ljudje, ki se soočajo s skušnjavami zaradi danih zaobljub, z dvomi in dejstvi, na katere sami ne morejo vplivati. Vsakdanje prigode so slikarju navdih za likovne rešitve z nadrealističnim pridihom, ki z aluzivnimi naslovi postanejo šifrirane izjave o pomenu onstran neposredno prepoznavnih ikoničnih znakov.

Vsaka Lebnova slika je zaradi sijajne izvedbe zanesljiva past za pogled, ki se ujame tako zaradi njene celote kot zaradi zapeljivih detajlov in gledalcu pusti, da uživa v tem, kar vidi, ne da bi se vprašal, katero avtorjevo idejo videno simbolizira. Paradoks interpretacije, na katerem zaradi svoje dvojnostne narave temelji umetnikov opus, je v resnici protipol subjektivnosti zaznavanja podob, katerih mimetični značaj pogosto zadrži gledalca na črti, ki bi jo moral prestopiti, da bi doumel, o čem slike pravzaprav govorijo.

Brane Kovič   

Vladimir Leben, rojen 1971 v Sevnici, je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo študiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Imel je številne samostojne razstave, večkrat se je predstavil na skupinskih razstavah doma in v tujini. Je soustanovitej Muzeja premoderne umetnosti. Ukvarja se s slikarstvom ter z animacijo in ilustracijo. Leta 2007 je prejel prvo nagrado za animacijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, 2012 pa priznanje Hinka Smrekarja na 10. Slovenskem bienalu ilustracije. Živi in dela v Ljubljani.

Vladimir Leben

2. apr. 2019 - 6. maj 2019
Več terminov

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI