Pretekli dogodek
Od 12. nov. 2019 do 5. jan. 2020

Gregor Radonjič: Metakrajine / Vzporedne resničnosti

Fotografski cikel

Naslov fotografskega cikla Metakrajine je pravzaprav aluzija na pojem metafizike, pri čemer gre za pojave onkraj fizične resničnosti, točneje za transcendenco v duhovne razsežnosti, kakor se dogaja tudi pri sicer navidezno klasični krajinski motiviki Gregorja Radonjiča, kjer ni nič materialnega. Večkrat uporablja teleobjektiv, s katerim lahko zoži in splošči prostor, medtem ko širokokotni objektiv prostor ukrivlja in poglablja.
 

Tako lahko na njegovih krajinskih posnetkih opazimo t. i. Raumschichten, še pred 'iznajdbo' globinsko-perspektivičnih sredstev, ko so krajino in like v njej upodabljali s pomočjo vodoravnih prostorskih slojev, navpično enega nad drugim v nizu, četudi se Gregor Radonjič ne odpoveduje slikovitim trirazsežnim učinkom, kot so svetlobno preigravanje v smislu chiaro-scuro kontrastov, sfumatiranjem ploskovnih robov, zamegljenosti, ohranjanjem horizonta (tudi nepravega) kot kompozicijskega središča in sidrišča pogleda.
Mario Berdič, umetnostni zgodovinar 

Gregor Radonjič je mariborski umetniški fotograf in univerzitetni profesor. Fotografsko ustvarja in razstavlja več kot 25 let. Zanimajo ga predvsem vizualno raziskovanje prostorov ter iskanje in odstiranje njihovega značaja, skritega za običajnim fizičnim doživljanjem. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Za našo razstavo pripravlja nekoliko drugačen izbor velikoformatnih fotografij, ki delujejo še toliko večje, kakor bi hotele obiskovalce vsrkati vase.
 

gregorradonjic.wordpress.com


V sodelovanju s Fotogalerijo Stolp v Mariboru

Gregor Radonjič: Metakrajine / Vzporedne resničnosti

Od 12. nov. 2019 do 5. jan. 2020
Več terminov

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI