pripovedovalski festival
16. - 25. okt. 2020

23. Pripovedovalski festival

Rdeča nit 23. Pripovedovalskega festivala bo odnos med prostorom in zgodbo.

Med številnimi pripovedovalskimi dogodki za otroke in odrasle, koncerti, pogovori in izobraževanji, še posebej izpostavljamo tuja pripovedovalska gosta. V Ljubljano prihajata indijski performer Abhishek Thapar z ganljivo predstavo o porušenem in v spominu ponovno rekonstruiranem domu in nosilka judovske pripovedne tradicije Drut'syla Shonaleigh Cumbers.

Celoten program festivala: www.pripovedovalskifestival.si

Ob nakupu 5 ali več vstopnic za predstave v Cankarjevem domu priznamo 10% popust.

Drobni koraki k drug drugemu in k sebi

Pripovedovalski festival, ki je terminsko od vsega začetka umeščen v marec, ko praznujemo svetovni dan pripovedovanja, nas bo letos z zgodbami izjemoma pospremil v jesen. V izbiri, ali festival preselimo na splet, kot je v teh časih vedno bolj uveljavljena praksa tudi v tujini, ali pa ga umestimo v živim dogodkom bolj naklonjen čas, smo se odločili za slednje.
Trdno verjamem, da je tehnika človekova zaveznica, in se veselim, da bomo spodbujeni z izzivi, ki nam jih prinaša ta čas, v Evropi in svetu na področju organiziranega pripovedovanja in pripadajoče teorije razvili tudi nove spletne formate. Ti bodo lahko smiselno dopolnjevali ter mednarodno širili in bogatili sicer nujno bolj lokalno usmerjeno delovanje. Nikakor pa ni in ne more biti njihov namen nadomestiti ali celo zamenjati festivalskega dogajanja. To vendar temelji na pripovedovanju kot obliki živega umetniškega sporazumevanja, ki že dolga stoletja, v teh razmetanih časih pa še toliko bolj, odgovarja na najbolj starodavno potrebo ljudi po »biti skupaj«. Živo pripovedovanje ima to sposobnost, da ob skupnem doživljanju zgodbe iz v istem prostoru zbranih posameznikov ustvarja (začasno) skupnost, kot je v knjigi Homo Narrans, ki je temeljna referenca za moje razmišljanje o pripovedovanju, zapisal John Niles. Ena od osnovnih radosti skupnosti pa je, če si sposodim še misel angleškega pisatelja Lawrencea Durrella, prav radost sodelovanja. Trdo delo številnih ustvarjalcev, ki več mesecev pripravljamo festivalski program, je zares dopolnjeno, ko se na festivalu v živo srečamo z vami, svojim občinstvom.

Zaradi okoliščin delno okleščen program 23. Pripovedovalskega festivala vztraja pri zastavljeni osrednji temi, razmerju med prostorom in zgodbo. Indijski gost Abhishek Thapar, odlični slovenski igralci Tamara Avguštin, Janez Škof, Minca Lorenci, Nejc Cijan Garnati, Primož Pirnat, Aljaž Jovanović in glasbeniki Samo Kutin, Irena Tomažin, Zvezdana Novakovič, Ana Kravanja, Tea Vidmar, pripovedovalci strašljivih povedk v narečnih govoricah ter nastopajoči na naši priljubljeni festivalski stalnici, Večeru resničnih zgodb, vas z zgodbami vabimo na skupno potovanje. Potovanje v pekel in nebesa, na začetek sveta, v otroške spomine in s pomočjo upovedovane izkušnje v resnične dežele k resničnim ljudem. Tudi v upanju, da bomo, medtem ko bomo z zgodbami potovali po zamišljenih cestah, v resnici potovali od anonimnega k intimnemu, od neznanega k znanemu, od lepe podobe k živi izkušnji ter z drobnimi koraki bližje k drug drugemu in k sebi.

Pridružite se nam na tej poti. Ker brez vas, poslušalcev – za to spoznanje smo iz karantenskih časov zagotovo izšli bogatejši –, je zgodba, pa naj bo še tako dobra in vredna poslušanja, le neizrečena misel.

Špela Frlic
programska vodja festival

PE, 16. oktobra 2020, ob 20. uri
Večer srečnih začetkov#3: miti stvarjenja
Pripovedovalsko-glasbena predstava
Zamisel in režija: Špela Frlic; nastopajo: Minca Lorenci, Nejc Cijan Garlatti, Irena Z. Tomažin, Zvezdana Novaković; produkcija: Cankarjev dom
Štihova dvorana, 7’50

SO, 17. oktobra 2020, ob 20. uri
Večer nesrečnih koncev 2#: Miti
Primož Pirnat, Aljaž Jovanovič, Ana Kravanja, Tea Vidmar
Štihova dvorana

NE, 18. oktobra 2020, ob 10. uri
Angeli s hudiči plešejo
Janez Škof, Tamara Avguštin, Samo Kutin
Štihova dvorana

PO, 19. oktobra 2020, od 10. do 20. ure
Pripovedovanje v pedagoškem procesu
Izobraževanje za strokovne delavce v šolstvu
Štihova dvorana

TO, 20. oktobra 2020, ob 18. uri
Naslov pride zadnji
Pripovedovanje kratkih zgodb
Štihova dvorana

TO, 20. oktobra 2020 ob 20. uri
Pripovedovati literaturo
Razprava
Štihova dvorana

SR, 21. oktobra 2020, ob 20. uri
Jama, reka, gozd – tam pa straši
Večer strašljivih povedk v narečni govorici
Štihova dvorana

NE, 25. oktobra 2020, ob 19. uri
Večer resničnih zgodb
Klub CD

 

23. Pripovedovalski festival

16. - 25. okt. 2020
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI