Gospod in hruške
Pretekli dogodek
Od sep

Gospod in hruške

Operno-baletna pravljica po slovenski ljudski pesmi

Moj prvi abonma in za izven

Od 5. do 10. leta

Gospod in hruške je tako slovenska ljudska pripovedka kot ljudska pesem. Po slednji, povzeti iz knjige Pesmi in šege moje dežele avtoric Dušice Kunaver, Zmage Kumer in Helene Ložar-Podlogar, je skladatelj sam napisal libreto.
 

Nekega dne gospa deklici začne pripovedovati zgodbo o gospodu, ki si je zaželel hrušk, a se mu ni ljubilo stopiti iz hiše k drevesu in si jih nekaj nabrati. Deklica vstopi v zgodbo, v kateri sreča zanimive like (medveda, palico, ogenj, vodo, bikca in soseda), ki poosebljajo človeške slabosti. Njena radovednost, predvsem pa njen pogum jo ženeta naprej in deklica kmalu postane junakinja te zgodbe. Ona je edina, ki je pripravljena iti na vrt po hruške za gospoda. Čeprav gospod podvomi v njene sposobnosti, deklica doseže sam vrh drevesa in za gospoda odtrga najlepšo hruško.

Ljudsko zgodbo sta skladatelj in njegova žena Simona Drenik Baudek, soavtorica libreta, izvirno nadgradila. Glavna junakinja postane deklica, ki pooseblja radovednost, pogum in pripravljenost pomagati drugemu. Prav ona, v tej vlogi se je izkazala sedemletna Sara Baudek, nazadnje gospodu prinese hruške. Glasbeno vodstvo komornega orkestra je odlično opravila dirigentka Mojca Lavrenčič, režijo pa operna režiserka Eva Hribernik, ki je skupaj s scenografijo Jara Ješeta, kostumografijo Jane Pavlič in koreografijo Vesne Cestnik Tihovnik pripravila predstavo, ki v današnjem hitrem tempu življenja prinaša sporočilo o pomembnosti sodelovanja in spoštljivih odnosov med vsemi živimi bitji. (Anamarija Štukelj Kuzma, Radio Slovenija 1, 10. 9 .2018)

Dušan Bavdek (1971) je izredni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo ter prodekan za kakovost in mednarodno dejavnost na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Njegova dela so bila izvedena v okviru abonmajskih ciklov slovenskih orkestrov in zborov ter na koncertih v Evropi, Ameriki, Aziji in Avstraliji. Vodil je več skladateljskih delavnic, predaval na vrsti glasbenih akademij ter sodeloval v mednarodnih žirijah kompozicijskih natečajev in drugih tekmovanj v Evropi in Ameriki. Poleg ustvarjalnega dela je aktiven v slovenskem in mednarodnem glasbenem življenju in ga sooblikuje kot umetniški vodja Mednarodne dejavnosti Društva slovenskih skladateljev ter kot predsednik Delovne skupine za Evropski orkester sodobnih skladateljev (ECCO), projekt vseevropskega skladateljskega združenja ECSA.

Gospod in hruške

Od sep
Več terminov

7,50 EUR

Glasba: Dušan Bavdek
Libreto: Dušan Bavdek po slovenski ljudski pesmi
Režija: Eva Hribernik
Glasbeno vodenje: Mojca Lavrenčič
Scenografija: Jaro Ješe
Nastopajo: Irena Yebuah Tiran, mezzosopran (mati); Jaka Mihelač, bariton (oče); Sara Bavdek (deklica); baletni plesalci DBUS in Komorni orkester SKGG
Koprodukcija: Slovenskega komornega glasbenega gledališča in Cankarjevega doma v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI