18. okt. 19:30

Fabrice Murgia: Sylvia

"Blues za Sylvio Plath."

Režiser Fabrice Murgia je preučeval dnevnike, kratke zgodbe in eseje pisateljice Sylvie Plath v iskanju bistva te briljantne umetnice. Z namenom pričarati ta ženski glas je napisal delo, strukturirano s številnimi plastmi in nasprotji osebnosti avtorice.

Predstava izvirno prepleta gledališče in film, saj gledalec med izvedbo na velikem zaslonu spremlja nastajanje filma v realnem času. Kamera približa življenje velike književnice in opazuje nihanje različnih delov Sylvijine osebnosti po obdobjih vse do tragičnega konca.

Zgodba spremlja pisateljičine življenjske, ljubezenske in avtorske demone na način, da se gledalcu na trenutke zazdi, kako se znajde v umu ženske, izmučene zaradi kreativnega nagona. Pa vendar kljub temu uporno nasprotuje potrebi po »običajnem« življenju, v katerem ni prostora za nadarjene posameznice, za svet, v katerem sposobna ženska, celo kadar si prizadeva stokrat bolj od moških, ki ji niso dorasli, konča na elektrošoku ali v kuhinji.

V vsakem trenutku odrske izvedbe na meji gledališča in kinematografije se morajo nastopajoči zavedati odra, ob tem pa tudi kamer, ki jih ves čas snemajo. To pomeni, da s telesi igrajo gledališko, z obrazom pa filmsko, saj jih najpogosteje vidimo v bližnjem posnetku. Stalno spreminjajoča se scenografija razkriva tako prizorišče filmskega snemanja kot zaodrje dramskega dogajanja. In ravno »podvojenost« igre skupaj z izvedbeno kompaktnostjo je glavni adut predstave, ki s kostumi, scenografijo in rekviziti učinkuje tudi kot posvetilo pop kulturi petdesetih let 20. stoletja.
 

Fabrice Murgia: Sylvia

18. okt. 19:30
Več terminov

17,00 | 21,00 | 25,00 | 28,00 EUR

14,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Glasba: An Pierlé
Filmska režija in kamera: Juliette Van Dormael
Scenografija: Rudy Sabounghi
Kostumografija: Marie-Hélene Balau
Oblikovanje videa in luči: Giacinto Caponio
 

Produkcija: Cie Artara
Koprodukcija: Narodno gledališče Valonije v Bruslju, Gledališče Namur, Central – La Louviere, Mars - Mons Arts de la Scene, fundacija Mons 2025 – Bienale 2018-19, Printemps des Comédiens Montpellier, Comédie de Saint-Etienne - Dramski nacionalni center, Gledališče Jean Vilar de Vitry-sur-Scene, Le Carreau – Scene Nationale de Forbach et l'Est mosellan, Théâtres en Dracénie, Draguignan, in Coop asbl, Shelter Productions

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI