Julian Rachlin
Pretekli dogodek
21. sep. 2018 19:30

Orkester Slovenske filharmonije - Oranžni 1

Dirigent: Julian Rachlin

Program:
Slavko Osterc, Klasična uvertura
Wolfgang A. Mozart, Simfonija št. 36 v C-duru, Linška, KV 425
Peter I. Čajkovski, Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36

Juliana Rachlina poznamo kot enega najboljših in najvidnejših violinistov našega časa, vse bolj pa tudi kot izvrstnega dirigenta. Zaradi izjemno uspešnega sodelovanja z našim orkestrom v preteklih sezonah in vsakokratnega navdušenja občinstva smo ga ponovno povabili k sodelovanju ter mu zaupali vodenje tako uvodnega koncerta letošnjega Oranžnega kot tudi sklepnega koncerta Modrega abonmaja. Od leta 1988, ko je nastopil pod taktirko Riccarda Mutija in postal najmlajši solist, ki je igral z Dunajskimi filharmoniki, je sodeloval s plejado vrhunskih dirigentov in orkestrov. Dejaven je tudi kot komorni glasbenik, kjer med njegovimi partnerji najdemo Sarah McElravy, Martho Argerich, Natalio Gutman, Mišo Majskega, Mstislava Rostropoviča in Itamarja Golana.

Naš orkester bo na uvodnem koncertu sezone popeljal skozi nekatere presežke tako slovenske kot tudi evropske simfonične glasbe. Začeli bomo s poklonom slovenski glasbeni ustvarjalnosti, Osterčevo Klasično uverturo. Sledila bo Mozartova Simfonija št. 36, ki jo je salzburški genij napisal v času med prihodom v Linz, 30. oktobra 1783, in krstno izvedbo 4. novembra istega leta.

Koncert bo sklenila Četrta simfonija Petra Iljiča Čajkovska. Večji del skladbe je nastal med počitnicami (1877) v Švici in Italiji, kamor je lahko ruski skladatelj potoval po zaslugi svoje dolgoletne prijateljice Nadežde von Meck in je zato simfonijo posvetil prav njej.

Orkester Slovenske filharmonije - Oranžni 1

20. sep. 2018 19:30
21. sep. 2018 19:30
20. sep. 2018 19:30
21. sep. 2018 19:30
Več terminov

16, 22, 28, 35 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI