Pretekli dogodek
14. dec. 2018 19:30

Orkester Slovenske filharmonije - Modri 3

Dirigent: Michael Christie
Solist: Franc Kosem, trobenta

Program:
Aleksander Borodin, Uvertura k operi Knjaz Igor / Knez Igor
Uroš Rojko, Koncert za trobento in orkester (krstna izvedba)
Nikolaj Rimski-Korsakov, Šeherezada, op. 35

 

Kazahstanski dirigent Alan Buribajev trenutno deluje kot glavni dirigent opernega gledališča v Astani ter glavni gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra Japan Century iz Osake. Rodil se je v družini glasbenikov, študij dirigiranja pa ga je pripeljal na Univerzo za glasbo na Dunaju, kjer je študiral v razredu Uroša Lajovca. Leta 1999 je zmagal na 2. Mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente Lovra Matačića v Zagrebu. Turneja po Britaniji, na katero se je leta 2011 odpravil z orkestrom Bolšoj teatra ter izvajal opero Prokofjeva Zaljubljen v tri oranže, mu je prinesla takojšnji uspeh ter gostovanja v Nemčiji, Avstriji in Švici. Med letoma 2010 in 2016 je bil šef dirigent Simfoničnega orkestra Irske radiotelevizije (RTÉ), od leta 2007 do 2012 pa nizozemskega Brabantskega orkestra.

Tokrat se bo v vlogi solista predstavil trobentač Franc Kosem – član Orkestra Slovenske filharmonije, vodja Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije (TASF) ter predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Krstno bo izvedel Koncert za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal naš mednarodno uveljavljeni skladatelj Uroš Rojko.

V koncert nas bo vpeljala uvertura k znani Borodinovi operi Knez Igor, zaključila 
pa ga bo pravljična simfonična suita Rimskega-Korsakova Šeherezada. Ta, po besedah skladatelja »niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči«, je še vedno eno najbolj priljubljenih in najpogosteje izvajanih del ruske romantike.

Orkester Slovenske filharmonije - Modri 3

13. dec. 2018 19:30
14. dec. 2018 19:30
13. dec. 2018 19:30
14. dec. 2018 19:30
Več terminov

10, 14, 18, 22 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI