Orkester Philharmonia London
Pretekli dogodek
19. sep. 2018 20:00

Orkester Philharmonia London

Dirigent: Esa-Pekka Salonen

Program: 
Arnold Schönberg, Ožarjena noč, za orkester, op. 4 (1917)
*
Anton Bruckner, Simfonija št. 7 v E-duru, WAB 107

Orkester Philharmonia iz Londona, danes eden vodilnih na svetu, postavlja nove temelje simfoničnega žanra. Inovacijski prijemi, s katerimi premika meje klasične glasbe, se najlepše udejanjajo v številnih vizionarskih projektih, novo tehnologijo pa s pridom uporablja za doseganje globalnega poslušalstva.

Orkester, ki se ponaša z bogatim koncertiranjem po Evropi, ZDA in Aziji, že od začetkov sodeluje z uglednimi dirigenti, kot so R. Strauss, Karajan, Toscanini, Maazel in Muti. Leta 1983 je z orkestrom senzacionalno debitiral tedaj komaj 25-letni finski rogist, skladatelj in dirigent Esa-Pekka Salonen (1958), ki si je konec 20. stoletja pridobil ime enega najodličnejših glasbenikov svoje generacije.

Od leta 2008 stalni dirigent orkestra danes velja za enega najbolj priznanih umetnikov v klasični glasbi. Podpisuje se pod navdušujoče, barvite in doživete, a hkrati zgledno prečiščene in disciplinirane izvedbe.

Orkester Philharmonia London

19. sep. 2018 20:00
19. sep. 2018 20:00
Več terminov

25, 38, 52, 62 EUR

Schönbergova prva pomembna, svoj čas kontroverzna kompozicija Ožarjena noč zajema iz idealov Wagnerja in Brahmsa, s svojim zelo razvitim harmonskim idiomom pa že tlakuje poznejšo pot skladatelja. Na podobnih temeljih je gradil tudi Bruckner, čigar večdesetletno usodo nerazumljenega umetnika je zasukal neizmeren uspeh Sedme simfonije, s katero je dočakal mednarodno slavo.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI